BIVŠI MINISTAR SLAVI ROĐENDAN: Preuzeo je brigu o Tiji Mamić kad je s 12 godina ostala bez majke

Ljubo Jurčić danas slavi 69. rođendan.

Patrik Macek/PIXSELL

Ekonomist, sveučilišni profesor i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, danas slavi 69. rođendan. Rođen je 20. ožujka 1954. u Ružićima kod Gruda u Bosni i Hercegovini. Odrastao je uglavnom uz djeda i baku jer su njegovi roditelji mnogo radili – otac Vlado bio je šef računovodstva u trgovačkom poduzeću, a majka Milka na poljima duhana, pisao je Večernji list.

DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL 

Po završetku osnovne škole preselio se u Zagreb. Tu se, po maturi u elektrotehničkoj školi, upisao na Fakultet za vanjsku trgovinu koji se kasnije spojio s Ekonomskim fakultetom. Diplomirao je 1981., a magistrirao 1985. godine. 

Godine 1992. odlazi na Babson International Colloquium for Entrepreneurship Educators, a 1997. na zagrebačkoj Ekonomiji stječe titulu doktora ekonomskih znanosti. Tamo se zaposlio kao profesor na Katedri za međunarodnu ekonomiju.

DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL 

Nije bio član nijedne stranke, ali je 1998., postao član tima koji je imao zadaću predsjedniku Franji Tuđmanu predložiti novu ekonomsku strategiju Hrvatske. No, njegova nastojanja da spoji znanost, ekonomiju i politiku dovode ga 2002. u fotelju ministra gospodarstva u koalicijskoj (Račanovoj) Vladi Republike Hrvatske.

Što se tiče njegovog privatnog života, oduvijek ga je skrivao od očiju javnosti. Ipak, poznato je da je Ljubo očuh Tije Mamić, supruge Marija Mamića. Kad joj je s 12 godina preminula majka, on je preuzeo brigu o njoj i posvojio je.

Patrik Macek/PIXSELL 

Moja majka je umrla kada sam imala 12 godina, tako da je mene mama isto odgajala i ja sam poprilično toga preuzela od svoje majke koja je bila izrazito uspješna poslovna žena i koja je u pravom smislu tada bila samohrana majka. Znači, kad kažem samohrana majka nije imala potporu mog biološkog oca, nikakvu i zaista je dala sve u odgoj mene, svoj posao. I nisam imala prazninu. I tu je došao i Ljubo koji je bio uz mene od kada sam imala godinu dana i mi smo se poprilično brzo povezali. Nisam imala nikakva odnos s biološkim ocem, ne zato što ja to nisam htjela već je on izabrao neki drugi put, ja nisam htjela biti dio tog puta, ne podržava alkohol, ne podržavam drogu, nikad u životu se nisam napila, jednostavno nisam pobornik toga… Ljubo je preuzeo ulogu koja u našem društvu nije baš, ajmo to tako nazvati normalna. I ja sam mu jako zahvalna na tome, tu su naravno bili I moji baka i djed koji su nažalost isto umrli kada sam bila u pubertetu. Tako da smo ostali nas dvoje’, ispričala je Tia prije nekoliko godina za IN magazin te dodala:

Instagram 

Kad ste u toj dobi i kad vam se to dogodi, poprilično rano odrastete, prvo spoznate da su ljudi jako zločesti, pokvareni i da tu svoju zločestoću prenose na djecu. Ja sam došla, nikad to neću zaboraviti, ja sam došla u razred, svi su znali da mi je mama umrla, djeca se automatizmom sklanjaju od vas, kao da imate bolest, kao da se nešto dogodilo i ne smiju se s vama družiti. I Ljubo je tu odradio jedan dosta veliki posao, a to je da je bio tu podrška, naravno ne može on meni nadomjestiti mamu i ne može popuniti tu prazninu, ali ono na čemu sam mu zahvalna je to što je on sa mnom pričao o stvarima o kojima sam sigurna da netko ne bi’.