TKO JE BILA TITOVA PRVA ŽENA? Imala je samo 14 godina kad se udala za njega, izgubili su troje djece

Ruskinja Pelagija Denisova Belousova bila je prva supruga Josipa Broza Tita.

- / Universal images group / Profimedia

Za ime Josipa Broza Tita vezuju se brojne žene, a mnogima je najpoznatija njegova četvrta i posljednja suprugaJovanka Broz. Međutim, malo se zna o njegovoj prvoj supruzi s kojom je dobio sina Žarka. U pitanju je Ruskinja Pelagija Denisova Belousova, žena izuzetne ljepote koja je u brak s Titom stupila kad je imala samo 14 godina.


A ovako je sve počelo. Tito je bio u Rusiji u zarobljeništvu carske ruske vojske tijekom Prvog svjetskog rata, a 1915. je teško ranjen na istočnom frontu. Tijekom oporavka u Omsku upoznao mladu Pelagiju koja je rođena u seljačkoj obitelji u selu Mikhaylovka kod Omska.

Profimedia 

Kad se zaljubila u Tita imala je samo 13, a on 24 godine. Vjenčali su se 1918. i četiri godine kasnije preselili su se u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Svi su je opisivali kao zgodnu i plahu, ali neobrazovanu i bojažljivu ženu.

Profimedia 

Prije nego što su dobili sina Žarka u veljači 1924., ostali su bez troje djece. Prvo dijete im je umrlo pri porodu, a Zlatica i Hinko, koji su potom došli na svijet, preminuli su kao djeca. U veljači 1924. rodio se Žarko Broz koji će kasnije postati sovjetski časnik. Preminuo je 1995. godine.

AFP / AFP / Profimedia 

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca Pelagija se bavila domaćinstvom i obitelji, a jedno vrijeme je radila u tvornici namještaja. Postala je član Komunističke partije Jugoslavije 1926. i sudjelovala je u demonstracijama te je nekoliko puta bila uhićena.

Profimedia 

Nakon Titovog uhićenja 1926. godine, sa sinom se vratila u Sovjetski Savez. Pelagija i Tito su se službeno razveli 1936., a on je samo pola godine kasnije u Moskvi stupio u brak s Njemicom Elzom Johanom Kenig koja je dobila pseudonim Lucija Bauer.

- / Universal images group / Profimedia 

Pelagija se poslije razvoda preudala, a kasnije je bila i uhićena. Kad se vratila iz progonstva, više nije živjela u Moskvi, a tek 1966. saznala je da je njezin sin Žarko živ.

Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia 

Prije nego što je umrla, sin ju je posjetio i tad se prvi put susreo sa sestrom Ninom koju je njihova majka dobila u drugom braku. Pelagija je preminula u Moskvi 1968., a urna joj je položena na Novodevičjem groblju u Moskvi.