Za ime Josipa Broza Tita vezuju se brojne žene, a imao je četiri supruge. Od njih četiri samo je jedna odlučila napustiti Tita jer nije više mogla trpjeti njegovo ponašanje. Bila je to Herta Has, njegova treća žena. Riječ je o 22 godine mlađoj Slovenki židovskih korijena s kojom je bio u braku prije Jovanke.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

Njihova ljubavna priča počela je susretom u Parizu 1937. kad je Tito bio poslan da ubrza slanje jugoslavenskih dragovoljaca u rat u Španjolsku. Herta je bila jedno od dvoje djece nadasve uspješnoga odvjetnika. Roditelji su joj Židovi njemačkoga podrijetla. S pojavom Adolfa Hitlera otac joj je postao neprijatelj njegovih rasističkih pogroma, a svoja protufašistička uvjerenja prenio je i na Hertu.

Herta Haas je bila Titova treća supruga
Wikimedia 

Nakon što je maturirala u Mariboru 1933., došla je u Zagreb na studij u Ekonomsku komercijalnu visoku školu. Primljena je u Komunističku partiju Jugoslavije 1936., a zatim je postala Titova pratiteljica. Tako je došlo do njihova zbližavanja u Parizu. Vjenčali su se 1937., a Broz je morao o njoj napisati izvješće zagrebačkoj ilegalnoj partijskoj organizaciji u kojem je stajalo: ‘Odan je i pouzdan član Partije, ali još ima sitnoburžoaskih ostataka’.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

Herta je 1941. Titu rodila u Zagrebu sina Aleksandra Mišu Broza. Majku i bebu od ustaša je skrivao u svojoj momačkoj garsonjeri Vladimir Velebit, takođe partijski dužnosnik. Neposredno prije nego što je trebala da zajedno s piscem Miroslavom Krležom otići u partizane, ustaše su uhitile Hertu. Partijska organizacija uspjela je bebu skloniti u folksdojčersku obitelj Mahnufrit i Miša je tako preživio.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

Herta Has je 1943., poslije pregovora partizana i nacista, razmjenjena za grupu njemačkih stručnjaka zarobljenih u Bosni. Poslije razmene kratko vrijeme je provela u Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odredi Jugoslavije.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia 

Tito i Herta sreli su se ponovno 1943. godine u Jajcu gde je ona došla sa Ivom Lolom Ribarom na drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije. U Titovom okruženju svi su znali da on ima novu ‘partizansku ženu’ – Davorjanku Paunović koja se također nalazila u Jajcu. Herta i Davorjanka srele su se u kući određenoj za stanovanje Ttita.

Draga moja, u ovoj kući nema mjesta za dvije žene’, dobacila joj je Davorjanka.

Jovanka Broz i Josip Broz Tito nisu imali zajedničke djece
ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia 

Po svjedočenju partijskih drugova prisutnih na zasjedanju, Hertu je ovo toliko razbjesnilo da je pronašla Tita u štabu i pred svima ga pitala: ‘Tko je ta žena? Zar ti nisam ja žena?’. Titu je bilo vidno neugodno, uspio je jedva prozboriti: ‘Pa probajte se dogovoriti’.

Richard Burton, Elizabeth Taylor, Josip Broz Tito su se družili
Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia 

Herta nije imala namjeru dogovarati se. Istog dana ostavila je sve i vratila se u Sloveniju. Bio je to njezin konačni raskid sa Titom, a razveli su se 1943. Ovo nije bio posljednji put da je javnost čula za Hertu Has. Po Jugoslaviji je dugo kružila priča da je poslije smrti Davorjanke Paunović 1946. Tito pisao Herti i molio je da se vrati. Titovo pismo je navodno bilo dugo 16 stranica. Herta je odgovorila u dvije rečenice.

Jovanka Broz i Josip Broz Tito nisu imali zajedničke djece
Profimedia 

Dragi moj, Herta Has trpi poniženje od muškarca samo jednom. Ne padam dva puta na koljena pred istim čovekom’, napisala je Slovenka koja je kasnije s drugim mužem Makedoncem živjela u Beogradu i dobili su dvije kćeri.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
AFP / AFP / Profimedia 

Umirovila se kao tajnica Vlade SFRJ, a preminula je u ožujku 2010. u centru Beograda. Njezin i Titov sin Mišo Broz je i danas živ te ima 82 godine. Njegova kći je poznata redateljica Saša Broz.