Karl-Erivan Haub imao je bogatstvo vrijedno 6.4 milijardi dolara i bio je suvlasnik kompanije Tengelmann Group koja posjeduje KiK i OBI trgovine.

Nekad je vodio tvrtku sa četiri godine mlađim bratom Christianom Haubom, no onda je nestao 7. travnja 2018. dok su bili na skijanju u švicarskim Alpama.

'Gubitak našeg brata je tragedija za našu obitelj. No ne ugrožava postojanje obiteljskog biznisa', rekao je Christian koji ima i starijeg brata, arhitekta Georga.

Karl-Erivan Haub nestao je 2018.
Profimedia 

U svibnju 2021. godine, milijarder je službeno proglašen mrtvim od strane nadležnog suda u Njemačkoj.

Njegov nestanak je prijavljen dok je boravio na području Alpa u Švicarskoj. Nestao je kada je imao 58 godina ispod poznatog švicarskog vrha Matterhorn, a koji se nalazi na granici s Italijom. Njegova obitelj već se 2018. godine pomirila s činjenicom da ga više nikad neće vidjeti.

Mjesec dana prije Karlovog nestanka umro je njegov otac Erivan Karl Matthias Haub u 86. godini. On je osnovao Tengelmann Group i vodio je kompaniju do 2000. kada su je preuzeli Karl-Erivan i Christian.

Karl je posljednji put viđen u jutro 7. travnja 2018. dok je sa skijama i ruksakom na leđima hodao prema žičari. Već sljedeće jutro je prijavljen njegov nestanak i to nakon što se nije pojavio u hotelu.

Christian Haub
Profimedia Christian Haub

Policija je tada vjerovala da je otišao vježbati skijanje za skijašku utrku Patrouille des Glaciers.

Christian, brat Karla-Erivana, preuzeo je upravljanje kompanijom 17. travnja 2018. Braća su zajedno vodila firmu od 2000. te je od tada postojalo nadmetanje tko će imati više vlasničkog udjela u kompaniji vrijednoj nekoliko milijardi dolara. Svoj udio u vlasništvu ima i njihov brat Georg. On je zajedno s Christianom u listopadu 2020. godine podnio zahtjev da se njihov brat proglasi mrtvim. Međutim, sredinom siječnja 2021. godine Georg je odustao od tog zahtjeva.

Ni njegova supruga Katrin nije htjela u početku pristati na zahtjev, no s vremenom se predomislila.

Večer prije nego je nestao, Karl je zvao jedan ruski broj u trajanju od 108 minuta. Prema istraživanju, brojevi se pripisuju jednoj Ruskinji. Haub je tu ženu navodno poznavao od 2002. godine - no potpuno je nejasno kakvu ulogu ona igra u njegovom životu. Je li bila njegova ljubavnica? Poslovna partnerica? Ili agentica neke ruske tajne službe?

Karl-Erivan Haub nikad nije pronađen
Profimedia 

Pozivi i e-mailovi zatim su netragom nestali, što je ponovno bacilo sumnju na tajne službe. Ili je došlo do velike obiteljske svađe?

Nakon svog istraživanja, novinarka Liv von Boetticher ima jasno mišljenje o misteriji koja okružuje Hauba: 'Mislim da Karl-Erivan Haub nije imao nesreću u Zermattu.' No što se točno dogodilo do danas je nejasno.