Kad je tog kobnog 18. studenog 2005. kao bomba odjeknula vijest da je najmlađa nasljednica Samsung imperije, Lee Yoon-hyung, poginula u prometnoj nesreći, svijet je ostao potpuno zatečen. Međutim, pravi šok uslijedio je nedugo nakon toga, kad je sahrana obavljena brzo i u strogoj tajnosti, a potom je cijeli događaj 'gurnut pod tepih'.

Sve je izgledalo jako sumnjivo, a njezin otac mogul Lee Kun-hee, koji je pored Lee imao još troje djece, nije se želio oglašavati. Lee Yoon-hyung je u trenutku smrti imala samo 26 godina i bila je ‘teška’ čak 191 milijun dolara.


U očima južnokorejske javnosti ona je bila najmlađa žena tajkun, a hobi joj je bio osobni blog na kojem je redovito objavljivala fotografije i statuse o svom raskošnom, gotovo kraljevskom stilu života. Diplomirala je na najprestižnijem sveučilištu u Seulu, a potom je otišla u SAD studirati umjetnički menadžment na Steinhardt sveučilištu za kulturu, obrazovanje i ljudski razvoj u New Yorku.

Činilo se kao da živi život iz snova, a onda su južnokorejski mediji 19. studenog 2005. objavili šokantnu vijest: ‘Samsung princeza imala je tešku prometnu nesreću u SAD-u, umrla je na putu do bolnice’. Tijekom ovog perioda, i njezin otac je bio u Americi gdje se oporavljao od određene intervencije. Nakon razornih vijesti saznalo se da je Lee imala jednostavan sprovod, a obitelj ju je sahranila po budističkim obredima.

Lee Kun-hee bio je južnokorejski milijarder
Profimedia 

U to vrijeme davali su više nasumičnih, čudnih izjava, koje su mnogima ‘zaparale uši’, sve dok novinari nisu odlučili kopati i saznati pravu istinu. Tri novinara zaputila su se u New York, gdje se navodna nesreća dogodila, da bi se odjednom pojavili nejasni detalji jer lokacija nesreće nije bila jasna, svjedoci su davali kontradiktorne izjave, a tu je bio i izostanak medicinskog kartona.

Dolaskom u New York najprije se saznalo da nije bilo nikakvih zapisa o samoj nesreći. Malo nakon toga novinari su otkrili šokantno otkriće - u pitanju je bilo samoubojstvo. Lee Yoon-hyung si je oduzela život tako što se objesila u svom stanu na Manhattanu, pišu strani mediji. Njezin dečko Soobin Shin otkrio je incident u 3 sata ujutro sljedeći dan, 19. studenog i odmah obavijestio njezinog oca. Nikad nije otkriveno zašto se Soobin Shin pojavio u tako kasno vrijeme.


Inače, te iste 2005. godine Samsung je bio upleten u niz skandala. U rujnu je Lee Kun-hee odletio u SAD pod izgovorom da ide liječiti rak pluća, a zapravo je izbjegavao sudske pozive. Bio je optužen za davanje mita južnokorejskim predsjedničkim kandidatima
. U listopadu 2005. dvojica rukovodilaca Samsunga osuđena su na uvjetne kazne zbog manipuliranja burzom. Početkom studenog 2005. Samsung je optužen za manipuliranje cijenom čipova flash memorije u SAD-u i morao je platiti kaznu od 300 milijuna dolara.

Mnoge je zgrozilo to što se usred svih tih događaja Lee Kun-hee brinuo da će istina o smrti najmlađe kćeri negativno utjecati na tvrtku. Namjerno je prikrio samoubojstvo i predstavio ga kao prometnu nesreću.

Lee Kun-hee bio je južnokorejski milijarder
Profimedia 

Tijekom svog života Lee Yoon-hyung bila je jedna od pet najbogatijih žena u Južnoj Koreji. Uvijek je pored sebe imala najmanje dva tjelohranitelja, dostupnog vozača 24/7 i to u najluksuznijem automobilu. I nakon preseljenja u SAD živjela je u prelijepom stanu na Manhattanu. Svi su bili uvjereni da će ona preuzeti ne samo funkciju direktorice kulture Samsunga, već i vrijednu kolekciju umjetničkih dela. Međutim, njezin život nije bio ‘med i mlijeko’ kao što su mnogi mislili. Malo ljudi je znalo da se iza blistavog izgleda ‘Samsung princeze’ krio život pun tuge i usamljenosti.


Prije nego što je otišla u SAD bila je nesretno zaljubljena u čovjeka kojeg njezina obitelj nije odobravala te su morali prekinuti. Otišla je u Ameriku, ali nažalost tamo se nije snašla. Nije imala prijatelje, a čuvar stambene zgrade u kojoj je stanovala svjedočio je da je bogata nasljednica često boravila u svojoj sobi, a nekad nije izlazila i po tjedan dana. Bila je u teškoj depresiji i patila u tišini, sve dok nije odlučila oduzeti sebi život sa samo 26 godina.

Suicidalne osobe pomoć i savjet mogu potražiti u Centru za krizna stanja i prevenciju suicida na broju 01/2376470 koji je otvoren 24 sata na dan te na Plavom telefonu: 01/ 4833888 ili u Psihološkom centru TESA: 01/4828-888.