Prva supruga bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Ivana Trump, danas bi slavila 74. rođendan. Rodila se 20. veljače 1949., a preminula je u srpnju prošle godine.

Ona i Trump bili su u braku 15 godina i imaju troje zajedničke djece, a iako su posljednjih godina bili u dobrim odnosima, njihov razvod nije prošao bez skandala.

Ivana i Donald Trump bili su u braku 15 godina
Profimedia 

Par se upoznao 1976. kad je Ivana, koja je tad živjela u Kanadi, bila dio grupe modela koji su u New York došli promovirati Olimpijske igre u Montrealu. Trump ju je zapazio u jednom restoranu i prišao joj te joj pomogao dobiti stol.

Vjenčali su se 1977., a iste im je godine stigao i prvi sin, Donald Trump Jr. Dvije godine kasnije rodila se kći Ivanka, a 1984. su dobili i treće dijete, sina Erica.

Ivana i Donald Trump bili su u braku 15 godina
Profimedia 

Trump je Ivanu u Netflixovoj dokumentarnoj seriji 'Trump: An American Dream' opisao kao 'karizmatičnu radoholičarku, ženu od karijere i sebi ravnu', a istaknuo je da ju je izabrao jer je htio životnu partnericu koja će 'raditi s njim i biti mu izazov'.

Za probleme u braku ovog rado viđenog para saznalo se 1989. kad je izbila javna svađa na odmoru u skijalištu u Aspenu, a Ivana je zahtjev za razvod predala nakon što je saznala da Trump ima ljubavnicu, Marlu Maples (s kojom se kasnije i oženio te dobio kćer Tiffany).

Ivana i Donald Trump bili su u braku 15 godina
Profimedia 

Unatoč problemima i nadolazećem razvodu, Trump je bio uz Ivanu kad joj je 1990. iznenada preminuo otac Miloš. Njihov je razvod, koji je bio predmet ogromnog interesa američkih, ali i svjetskih medija, okončan 1992. godine.

The New York Times tad je objavio da je Ivana nakon razvoda dobila 14 milijuna dolara, vilu od 45 soba u Connecticutu, stan u zgradi Trump Plaza na Manhattanu i pravo na korištenje rezidencije Mar-a-Lago u Floridi jedan mjesec u godini.

Ivana i Donald Trump bili su u braku 15 godina
Profimedia 

Tijekom braka s Trumpom u njegovoj je organizaciji 'The Trump Organization' imala visoke pozicije. Vodila je unutarnji dizajn Trump Towera, a bila je direktorica i predsjednica 'Trump Castle Hotela and Casina' u Atlantic Cityju, a kasnije je bila menadžerica Plaza Hotela na Manhattanu.

Inače, Ivana je tijekom burnog razvoda Trumpa optužila za silovanje, a te je optužbe povukla 2015. kad se on kandidirao za predsjednika.

Ivana i Donald Trump bili su u braku 15 godina
Profimedia 

'Nedavno sam čitala neke komentare koji se pripisuju meni od prije 30 godina, a to je bilo vrijeme velike napetosti tijekom mog i Donaldovog razvoda. U tome nema istine. Donald i ja smo najbolji prijatelji, a zajedno smo podigli troje djece koje jako volimo i na koje smo jako ponosni', rekla je tad u službenoj izjavi.

Ivana i Donald Trump bili su u braku 15 godina
Profimedia 

Iako će mnogi Ivanu pamtiti kao prvu suprugu Donalda Trumpa, on je bio samo jedan od njezina četiri muža.

Naime, Ivana se za svog prvog supruga, Alfreda Winklmayra, udala u Pragu u studenom 1971. kada je imala 22 godine. Manekenka i austrijski učitelj skijanja bili su u braku dvije godine. Prema The Washington Postu, Ivanin odvjetnik još 1990. opisao je zajednicu kao 'brak iz Hladnog rata' koji 'nikada nije konzumiran'. Ona se očito samo željela riješiti tadašnjeg komunističkog režima Čehoslovačke i dobiti austrijsko državljanstvo.

Ivana i Donald Trump bili su u braku 15 godina
Profimedia 

List prenosi da je Ivana austrijsku putovnicu dobila u ožujku 1972. i da je u rujnu 1972. emigrirala u Kanadu, gdje je, raskinula brak u kolovozu 1973. godine.

Što se tiče njezinog trećeg braka, nakon Donalda Trumpa, Ivana se u studenom 1995. udala za talijanskog poduzetnika i međunarodnog poslovnog čovjeka Riccarda Mazzucchellija. Prema Peopleu, prvo ju je neuspješno zaprosio s 10-karatnim dijamantom. Godinama kasnije, poklonio joj je masivni burmanski safir, a ona je prihvatila. U braku su bili dvije godine.

Ivana Trump i Riccardo Mazzucchelli bili su u braku dvije godine
Profimedia 

Par se razveo 1997., nakon čega je Mazzucchelli za list rekao: 'Jako sam volio Ivanu i mislim da sam dao sve od sebe. Učinio sam za nju više nego što je Donald ikada učinio'.

Kasnije te godine Ivana je tužila Mazzucchellija za 15 milijuna dolara zbog navodnog kršenja klauzule o povjerljivosti njihovog predbračnog ugovora.

Mazzucchelli je tada protiv Ivane i Donalda podnio tužbu za klevetu u Velikoj Britaniji. Uspjeli su riješiti svoje nesuglasice izvan suda. Mazzucchelli je preminuo u rujnu 2017. godine.

Kad je u pitanju njezin četvrti brak, Ivana se u travnju 2008. udala za mnogo mlađeg talijanskog glumca Rossana Rubicondija u Mar-A-Lagu - luksuznom klubu i resortu u Palm Beachu na Floridi koji je u Donaldovom vlasništvu. Njih su se dvoje čak zajedno pojavili u talijanskoj verziji 'Plesa sa zvijezdama'. Nakon samo godinu dana braka par se odlučio razvesti.

Ivana Trump i Rossano Rubicondi bili su u braku samo godinu dana
Profimedia 

'Rossano provodi mnogo vremena u Italiji, a ja provodim mnogo vremena u New Yorku, Miamiju i St-Tropezu... Veza na daljinu stvarno ne funkcionira. Bilo nam je lijepo i prijatelji smo. Razlaz je bio prijateljski’, objasnila je Ivana jednom prilikom.

Rubicondi je preminuo u studenom 2021. u dobi od 49 godina. Nakon četiri propala braka, Ivana je za Page Six 2017. izjavila da ne traži novog muža i da ne izlazi jer je taj dio njezina života 'gotov' te je umjesto toga odlučila provoditi vrijeme s unucima.

Podsjetimo, Ivana Trump preminula je u 74. godini 14. srpnja prošle godine u svom domu u New Yorku. U besvjesnom stanu pronašli su je na dnu stepenica njezine kuće na Manhattanu, samo nekoliko sati prije nego što je trebala otići kod frizera.

Ivana Trump udavala se četiri puta
Profimedia 

Isprva se pretpostavljalo da je umrla zbog srčanog zastoja te da je zbog toga pala niz stepenice, no onda je stigao i službeni nalaz obdukcije. Ivana Trump preminula je zbog pada niz stepenice. Nikakvog srčanog zastoja nije bilo.

Sedam mjeseci nakon smrti otkriveno je kome je ostavila svoju imovinu. Naime, većinu svoje imovine u vrijednosti od 34 milijuna dolara ostavila je svojoj djeci, sinovima Donaldu Trumpu Jr. i Ericu te jedinoj kćeri Ivanki.

To i nije iznenađujuće, ali mnoge je šokiralo to što je stan u Miami Beachu na Floridi, vrijedan više od milijun dolara, i svog psa, ostavila - bivšoj dadilji.

Naime, žena koja je čuvala Ivaninu djecu postala joj je i prijateljica, što je ostala sve do posljednjih dana. Bivšem suprugu Donaldu nije ostavila ništa u oporuci.