Irina Karamanos (33) je netipična prva dama, odnosno više nije. Nevjenčana supruga čileanskog predsjednika hrvatskog podrijetla Gabrijela Borića (37), koja je na tu dužnost došla u ožujku prošle godine, nedavno je odlučila odstupiti s mjesta prve dame.

Irina Karamanos i Gabriel Borić u vezi su od 2019.
Profimedia 

Kako je istaknula, ona 'nije tražila taj posao, niti vjeruje da on uopće treba postojati'. Irina Karamanos je poznata antropologinja i sociologinja rođena u Čileu 1989. godine. Govori četiri jezika, a studirala je još dva te se može pohvaliti studijem na njemačkom Sveučilištu Heidelberg. Iz prezimena je jasno da je grčkog podrijetla: majka joj je Urugvajka, a otac Grk.

Ipak, odrastala je bez oca, jer je on umro kada je Irina imala samo osam godina, a danas sebe smatra ženom koja 'nikada ne bi svoje planove i karijeru podredila muškarcu'. Inače, Gabriel i Irina u vezi su od 2019., a Irini se posao prve dame nikako ne sviđa.

'Mislim da je uloga prve dame nešto što bismo trebali preispitati jer živimo u drugom vremenu i mnogo toga se promijenilo. Moramo razmišljati o moći i odnosima koji iz nje proizlaze', istaknula je Irina nakon što je postala prva dama Čilea.

Irina Karamanos i Gabriel Borić u vezi su od 2019.
Profimedia 

Isprva je htjela reformirati ulogu prve dame i usredotočiti se na važna društvena pitanja, poput prava transrodnih osoba i djece migranata. Za to su joj vjetar u leđa dale brojne čileanske feminističke organizacije. No, ona se ipak s partnerom ne želi poistovjetiti.

'Posao prve dame je zahtjevan i traži puno radno vrijeme, a za to niste plaćeni. Važnije je ono što radim, a sve što ljudi znaju o meni je da sam predsjednikova partnerica', rekla je Irina, piše The Independent.

'Funkcija prve dame ne govori ništa o meni kao osobi. Ne priča o mojim vještinama, diplomama, iskustvu, bitna je samo titula', dodala je.