Ministar obrane Mario Banožić prošli je tjedan bio tema svih domaćih medija jer se nije proslavio s engleskim na konferenciji za medije u Ukrajini. Svoj govor čitao je s papira, no engleski mu nije najbolje išao pa je neke riječi pogrešno izgovorio.

Mario Banožić je ministar obrane
PIXSELL 

Na početku je rekao: ‘Croatia and Croatian people stance with Ukraine’, umjesto ‘stand’, što bi značilo da ‘Hrvatska i hrvatski narod stoje uz Ukrajinu’. Također, izjavio je kako je ‘konfizanc’ da će Ukrajina biti pobjednik. Pretpostavlja se da je namjeravao reći ‘confident’, odnosno uvjeren.

No Banožić nije jedini političar koji se muči s engleskim jezikom, a mi vam u nastavku otkrivamo tko se još od njegovih kolegica i kolegica nije proslavio.

Damir Krstičević

S engleskim se borio bivši ministar obrane Damir Krstičević koji se čak i školovao u SAD-u. Snimke i službeni zapisnici Krstičevićeva posjeta Pentagonu 2017. otkrivaju da mu vladanje engleskim jezikom nije jača strana. U deset pozdravnih rečenica koje je ministar izgovorio u transkriptu, čak se šest puta može naći oznaka ‘(inaudible)’, tj. ‘nerazumljivo’, pisao je Index.

Vi hev bin tugeter in Avganistan sins tu tausend tri and in Kosovo sins tu tausend ejt and vi šel bi tugeter in neto … inhans for ar prezenc’, izgovara na snimci Krstičević, pritom posve pogrešno artikulirajući riječi ‘together’ (zajedno), ‘NATO’ (što izgovara kao ‘neto’ iz ‘neto plaća’), dok se na kraju rečenice spetlja, proguta riječi i posve nerazumljivo valjda pokušava izreći nešto poput ‘povećati naše prisustvo’, tj. ‘enhance our presence’.

Milan Bandić

Pokušaji pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da govori na engleskom bili su naprosto urnebesni. Jednom su ga novinari pitali kako bi se na engleskom predstavio tadašnjem predsjedniku SAD-a Baracku Obami, na što je Bandić promrmljao ‘majn na me is Milan Bandić’. Drugom prilikom ga je novinarka pitala: ‘What are you wearing tonight?’ (Što ste odjenuli večeras?), na što je Bandić odgovorio ‘Ke?’.

Ona je ponovila pitanje misleći da ju gradonačelnik nije dobro čuo, na što joj je Bandić odgovorio ‘jes’. Iz trećeg pokušaja rekao je ‘da’, a potom je odustao od glumljenja da razumije engleski pa je rekao: ‘Kroejša, kroejša spiking’.

Dubravka Šuica

Dubravka Šuica je inače nastavnica engleskoj po obrazovanju, no nije se baš proslavila svojim govornim engleskim, što se najbolje vidjelo na njezinom nastupu u Europskom parlamentu 2019. godine. Šuičin engleski nije bio nimalo fluidan, govorila je isprekidano, zamuckivala je i često tražila riječi. Potpuno iznenađujuće za nekog tko je završio studij engleskog jezika i godinama podučavao učenike.

Jadranka Kosor

Kao tadašnja premijerka, Jadranka Kosor je jednom prilikom odlučila dočekivati turiste na naplatnoj kućici u Lučkom kako bi im zaželjela dobrodošlicu i podijelila nekakve promotivne brošure. Nakon što je zaustavila mađarskog turista oduševljeno mu je rekla kako je u Mađarskoj bila dan nakon jučer.

I was the day after yesterday in Hungary’, izjavila je.

Ingrid Antičević-Marinović

Najpoznatiji primjer ove prakse i dalje je engleski u izvedbi tadašnje SDP-ovke Ingrid Antičević Marinović. Ona se svojim engleskim proslavila 2014. u Europskom parlamentu kad je izgovorila legendarnu rečenicu ‘Pipl mast trast as’.

Gordan Grlić Radman

S engleskim se borio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na Bledskom strateškom forumu, gdje je s kolegama iz Slovenije i Italije sudjelovao na panelu ‘Novi vjetar na Jadranu - Podešavanje jedra za suradnju’.

A kako Grlić Radman govori engleski možete pogledati od 13. minute na videu iznad.