Umjetna inteligencija je posljednjih mjeseci postala goruća tema, a ChatGPT već je u cijelom svijetu podigao prašinu. Stručnjaci kažu da bi ovaj alat, ali i drugi slični programi, mogao predstavljati prijetnju za neke vrste poslova, pogotovo one uredske. Sad se o toj temi oglasila bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Blaženka Divjak je bivša ministrica znanosti i obrazovanja
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL 

Čekanje nije mudra opcija. U ruke mi je dopalo ovogodišnje (2023) izvješće Sveučilišta Stanford o umjetnoj inteligenciji (AI) pa ga analiziram i uspoređujem sa svojim iskustvom i istraživanjem. Dijelim s vama nekoliko opažanja. Krajem 2022. i početkom 2023. AI je jako dobio na popularnosti i prostoru u medijima zahvaljujući velikim jezičnim modelima, od kojih je najpoznatiji ChatGPT. Na globalnoj razini prepoznajemo slaganje da se radi o revolucionarnoj tehnologiji, koja utječe na sve od tržišta rada, preko obrazovanja do svakodnevne kvalitete života. AI sa sobom nosi i brojne rizike na koje većina država i profesionalaca (stručnjaka u IT-u, učitelja, zakonodavaca) nije spremna. Srećom po nas, EU dosta dugo radi na razvoju zakonodavnog okvira za upotrebu AI, koji su mnogi u svijetu ocjenjivali kao kočničara razvoju AI-ja, a sada ga na brzinu žele kopirati’, započela je objavu na Facebooku.


‘Moja istraživanja i eksperimenti na maloj skali pokazuju da se stvarno radi o moćnom alatu, koji nam može pružiti brojene prilike, ali da niti izdaleka ne razumijemo kako ga možemo smisleno i odgovorno koristiti. I da, zabijanje glave u pijesak ne pomaže. AI će se razvijati i dalje, a mi se hitno moramo orijentirati na to da je tu. Prvi pokušaji komunikacije s ChatGPT-om su me oduševili, ali sam ubrzo i shvatila da je to model koji je sklon izmišljanju i popunjavanju rupa u znanju u maniri lijenog, ali maštovitog studenta. Primjer, falsificirao je činjenice iz mojeg životopisa, banalne stvari, gdje sam radila i što. Zgodno je to da kada krenete u daljnju raspravu, uglavnom se ispričava, ispravlja, ali i dalje ne navodi reference’, napisala je u nastavku, a potom zaključila:

Blaženka Divjak je bivša ministrica znanosti i obrazovanja
STORY ARHIVA 

‘Međutim, u stručnom i znanstvenom radu, AI je od velike koristi, od medicine, preko matematike do zaštite okoliša. Ali opet, moramo znati koje modele koristimo, koje podatke i baze oni koriste, kojim algoritmima uče i koje rizike to nosi sa sobom. Očekivano SAD i Kina imaju najviše znanstvenih publikacija vezanih uz AI u posljednjih desetak godina. Pri tome istraživanja u industriji i privatnom sektoru nadmašuju ona u akademskom, što govori u prilog tome da se tehnologija odmah stavlja i u upotrebu. Pitanje uz koju razinu kontrole. Toliko za sada… Radni dan ne može čekati. Više u nastavku kada uhvatim vremena za pisanje na FB-u. Nadam se da će i vama koji čitate tema biti zanimljiva i da ćete se odvažiti komentirati i istražiti kako utječe na vas’.