Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o seksualnom nasilju nad ženama.

Započet 1998. kao lokalna kampanja za osvještavanje problema društvene osude seksualnog nasilja i sekundarne viktimizacije, Denim Day prerastao je u globalni pokret u kojem sudjeluje više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta.

Marija Jelkovac podržala je pokret Denim Day
Patrik Macek/PIXSELL 

U Hrvatskoj se Denim Day obilježava treću godinu za redom u organizaciji Ženske sobe i magazina Story, a ove godine traper se nosi u srijedu, 26. travnja. Pokret su podržale zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru odjeveni u traper zajedno s potpredsjednicom Sabora Sabinom Glasovac.

Domaći političari podržali su pokret Denim Day
Patrik Macek/PIXSELL 

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, također je podržala pokret.

‘Danas na posao dolazim u trapericama, jer Dan je trapera - prilika da svi pošaljemo poruku da to što obučemo ne smije nikome poslužiti kao izgovor za nasilje, niti verbalno, niti fizičko. Dakle, ovaj dan je dan svijesti i borbe posebno protiv seksualnog nasilja nad ženama. Povod je presuda u Italiji prije 30 godina kada je žrtva silovanja okrivljena za "sudjelovanje" u silovanju zbog traperica koje je nosila. Međutim, i danas u Hrvatskoj je važno da se svakodnevno suprotstavljamo stereotipima, patrijarhalnim pristupima tipa "pa kad se tako obukla", ali i da izgrađujemo svijest o ravnopravnosti muškaraca i žena na svim područjima. I nije to samo borba žena za žene, nego borba svih, muškaraca i žena, za pravednije društvo u kojem ćemo se svi dobro osjećati. Za naše kćeri!’, napisala je na Facebooku.