Književnica Vedrana Rudan je na svojoj stranici Rudan.info objavila tekst pod nazivom 'Dobrodošli u pakao', u kojem je komentirala vijest koja ju je iznenadila.

Vedrana Rudan redovito komentira društvene aktualnosti
Goran Kovacic/PIXSELL 

Ne znam kad me nešto ovako iznenadilo kao vijest koju sam danas čula, možda je stara? Ranjeni Ukrajinci stižu na liječenje u naše bolnice?????????????????????? Bože, ima li te? Dokle ćeš nas Hrvatice i Hrvate ovako opako zaje*avati, a prema anketama ovdje živi jedno 150% katolika. Ako je i od Tebe, previše je. Ne razumijem. Šef Ukrajine Zelenski ima bar jednu vilu u Toscani, iznajmljuje je čak i Rusima, ali mu očito na kraj ku*ca ne pada pretvoriti vilu ili vile u bolnice za svoje borce. Ukrajinski tajkuni otvaraju biznise diljem Europe, hoće li oni plaćati liječenje svojih heroja u našim bolnicama ili ćemo to ipak platiti mi, mislim na nas kretene građane ove opljačkane vuko*ebine. Ukrajinski ranjenici dolaze na liječenje u hrvatske bolnice. Ti siročići sigurno nisu pri sebi, da jesu rekli bi, pustite nas da umremo kao ljudi. Ništa oni neće reći jer njima nitko nije rekao kamo će ih odvesti. Pretpostavljam avionima. Tko će platiti te avione? Mi, naravno. Mi koji se moramo boriti za kutiju Klavocina onako kako su se hrvatski dragovoljci devedeset i prve borili za Hrvatsku. Clavecin je za nas mislena imenica onako kako je za heroje Domovinskog rata bila samostalna, demokratska Hrvatska’, započela je objavu.

Vedrana Rudan redovito komentira društvene aktualnosti
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL 

Klavocin? U bolnicama nema toaletnog papira, sapuna, liječnika, sestara, lijekova, nema kreveta. Gdje će ležati ukrajinski heroji? Naši Hrvati leže po dvojica ili dvije, uskoro će po dvoje u jednom krevetu, ako budu imali sreće. Većinu teških bolesnika se spraši doma neka crknu s imenom Hrvatske na usnama… Umiru dječica, umiru pacijenti na nosilima u bolničkom hodniku. Da ih rodbina nije otkrila još bi tamo ležali tvrdi i kruti ili raspadnuti, koga briga. Treba li nešto reći o listama čekanja? Treba. Liste čekanja već postoje i u privatnim klinikama. Nisam znala dok nisam osjetila. Jednoga sam se dana u dvanaest uputila u Riječku bolnicu, gotovo slijepa i zatražila pomoć. Liječnika nije bilo, vikend, uputilo me na odjel oftalmologije za hitne slučajeve. Nekako sam se tamo dovukla, uz pomoć osobnog asistenta koji mi je i muž. Žena iza stakla ili plastike je potražila moje ime u kompjuteru, rekla da sam naručena za srpanj i da mi nije ništa, nisam bila “hitna”. Objasnila sam gospođi da ne vidim i da me to uznemiruje, uporno mi je govorila da mi nije “ništa”, vidi ona sve na ekranu. Ipak sam čekala i nadala se da će mi se otvoriti rajske dveri koje su se stalno otvarale nekim drugim ljudima, dolazili su ravno s ceste’, napisala je u nastavku.

Vedrana Rudan redovito komentira društvene aktualnosti
YouTube/screenshot 

Zatim je dodala kako je odustala i idućeg dana otišla u Zagreb u privatnu kliniku.

Naravno da mi je bilo “nešto”, otkrili su i što, pregledali me, dali lijek. Dok sam zahvalna napuštala kliniku pitala sam se što je danas u Hrvatskoj “hitno” kad potražiš pomoć u hrvatskoj bolnici. Samrtni hropac? Ne, to je bronhitis. Sljepilo? Ne, to je blagoslov. Korona, kratak dah, nepokretnost… “Nije to ništa, ako ne možete do zahoda pišajte u posudu pokraj kreveta pa onda prolijte u zahod…”. To su rekli Matijaniću. Maštovito. Reći nepokretnom bolesniku na samrti da piša u posudu pa je onda odnese u zahod… Naravno da je stručna liječnička komisija otkrila da je sve bilo po zakonu. Pa ipak… Ukrajinski ranjeni ratnici dolaze u Hrvatsku na liječenje. Naš premijer je odavno pušač EU ku*ca, EU je odavno pušačica američkog ku*ca, zašto je Plenković pristao na ovaj deal kad zna kamo će doći heroji Ukrajinskog domovinskog rata? Možda se Plenković Veliki skompao s Rusima, ne bi me čudilo kad znamo s kim je sve u điru, pa tako iznutra je*e mater Europi i Americi? Ili ga za ukrajinske ranjenike boli ku*ac onako kako ga boli i za hrvatske bolesnike? Ne znam što je u igri, samo znam da Putin trlja ruke. Na ovome svijetu nema efikasnijeg oružja u ratu protiv neprijatelja od hrvatskih bolnica. Šanse da te na toj bojišnici promaši smrtonosni metak jednake su nuli’, zaključila je.

Vedrana Rudan redovito komentira društvene aktualnosti
YouTube/screenshot 

Rudan je inače poznata po tome da u svojim tekstovima bez dlake na jeziku komentira aktualnosti i dijeli svoje stavove o određenim temama, a mnogi su oduševljeni njezinim načinom pisanja.