Britanska kraljevska obitelj posljednjih je mjeseci tema svih medija nakon što je otkriveno da kralj Charles III. i Kate Middleton imaju rak.

Kate Middleton je princeza od Walesa
Ken Goff Rota / Goff Photos / Profimedia 

No jeste li znali da je davne 1969. snimljen dokumentarni film jednostavnog naziva 'Kraljevska obitelj' koji je nakon premijere zabranjen?

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip dobili su četvero djece
Profimedia 

U njemu je kraljevska obitelj prikazana u nešto opuštenijim životnim trenucima, što je posebno tada bila prava rijetkost, a sve s ciljem da se što više približi narodu. Očekivalo se da će publika nakon gledanja filma početi suosjećati s članovima kraljevske obitelji i razumjeti njihove 'patnje'.

Međutim, film je prikazan samo jednom, sve do 2021. kad se odjednom pojavio na društvenim mrežama. Na zahtjev dvora, ponovno je uklonjen pa opet stavljen i tako u krug. Film je nastao u produkciji slavnog BBC-ja, a projekt je započeo 1968. godine.

Kraljevska obitelj u povijesti je imala brojne skandale
Profimedia 

21. lipnja sljedeće godine film je emitiran, a pogledalo ga je 350 milijuna ljudi. Dio dokumentarca prikazan je i u trećoj sezoni serije 'Kruna', a jedina osoba koja je mogla narediti ponovno emitiranje dokumentarca bila je kraljica Elizabeta II. koja to nikad nije napravila. Razlog je nepoznat.

Jedina kći pokojne kraljice i princa Philipa, princeza Anne, jednom prilikom je komentirala snimanje tog filma.

Kraljevska obitelj u povijesti je imala brojne skandale
Profimedia 

'Ne znam kako to lijepo reći, ali nikad mi se nije sviđala ideja o filmu o kraljevskoj obitelji. Stvarno mislim da je to loša ideja. Zanimanje javnosti za nekoga od trenutka kad se rodi toliko je veliko da se umorite od toga', poručila je kratko.