Supruga kralja Charlesa III., kraljica Camilla, danas slavi 76. rođendan, a njezina biografija je i više nego zanimljiva. Naime, nitko kao ona nije uspio ‘preživjeti’ skandal i ostvariti ono što je naumila. Camilla Parker Bowles prošla je put od prinčeve ljubavnice do titule kraljice supruge, i to uz sve moguće počasti. Kad je vijest o njihovoj aferi prvi put izašla u javnost, Camilla se suočila sa žestokim kritikama. Trebalo je vremena da je javnost prihvati nakon Dianine smrti 1997., a kada se 2005. udala za Charlesa, tema njezine buduće titule bila je izvor kontroverzi.

Kralj Charles i kraljica Camilla u braku su od 2005.
Profimedia 

U to su vrijeme kraljevski suradnici rekli da Camilla ne želi biti poznata kao kraljica supruga. Umjesto toga, navodno je htjela biti ‘Princess consort’, što je titula koja se nikad prije nije koristila u britanskoj povijesti. No njezina je transformacija bila toliko zapanjujuća da je sada jedna od najpopularnijih članica kraljevske obitelji i punopravni član ‘Firme’. U veljači prošle godine kraljica Elizabeta II javno je objavila podršku svojoj snahi da preuzme titulu kraljice supruge kada za to dođe vrijeme.

Daily Mail otkrio je da je kraljica Elizabeta dala svoj blagoslov da okruni Camillu kao kraljicu supruga prije nekoliko godina i da je Charles bio blizu toga da to objavi 2019. godine. Kraljica je odabrala 70. godišnjicu svog dolaska na prijestolje za vrlo značajnu objavu i izrazila želju da Camilla bude u potpunosti priznata kada Charles postane kralj.

Kralj Charles i kraljica Camilla u braku su od 2005.
Profimedia 

Kad u potpunosti moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni, i moja je iskrena želja da, kad dođe vrijeme, Camilla bude priznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju odanu službu’, poručila je.

Camilla je kasnije rekla da se osjećala ‘vrlo počašćenom i dirnutom’ javnim pečatom odobravanja.

Tko je Camilla Parker Bowles i kako se udala za Charlesa?

Rođena je 17. srpnja 1947. godine. Nije joj mnogo toga išlo u prilog - u mladosti nije bila ljepotica (princeza Diana navodno je svoju suparnicu uspoređivala s rotvajlerom), oduvijek je više voljela život na seoskom imanju nego balove, nije htjela biti modna ikona, čitala je sve osim ljubavnih romana i modnih časopisa, nije se voljela šminkati, a muškarce je osvajala humorom i britkim jezikom.

Kralj Charles i kraljica Camilla u braku su od 2005.
Profimedia 

Nakon što su joj roditelji, otac Bruce Shand, bivši vojni časnik i bogati trgovac vinom, i majka Rosalind, pripadnica visokog društva, priredili debitantski bal u 17. godini u Londonu, Camilla je imala udvarače iz društvenog sloja kojem i sama pripada.

U djetinjstvu je imala nadimak ‘Mila’, bila je popularna, društvena i vrlo živahna. Kad je napunila 16 godina, roditelji su je upisali u švicarski internat, a potom je otputovala u Francusku kako bi usavršila svoje jezične vještine. Neko je vrijeme studirala francuski jezik i književnost, a u ranim dvadesetima vratila se u domovinu i zaposlila u Londonu kao tajnica.

Kralj Charles i kraljica Camilla u braku su od 2005.
Profimedia 

Za njezinu vezu s princem Charlesom ‘kriva’ je polo utakmica 1970. godine na kojoj su se upoznali te iznenadna kiša zbog koje su, slučajno ili ne, potražili isto sklonište. Vrckava Camilla tada je princa u šali podsjetila na svoju pretkinju Alice Edmonston, a on je bio očaran. Bili su u vezi tri godine, dva puta ju je neuspješno zaprosio, a kad je prešao u britansku mornaricu, ostavila ga je jer nije gajila iluzije da će njihova veza završiti sretno.

Iste 1973. godine udala se za istaknutog časnika kraljevske garde, Andrewa Parkera Bowlesa. Navodno joj je na početku objasnio da neće biti jedina u njegovom životu, ali da će tolerirati njezine diskretne odnose s drugima. Takav joj je dogovor odgovarao i veza je okrunjena brakom. Budući kralj navodno ju je očajnički želio oženiti, no na kraju su izgladili vezu i postali prijatelji.

Kralj Charles i kraljica Camilla u braku su od 2005.
Profimedia 

Kad je Camilla Parker Bowles 1974. rodila sina Thomasa, godinu dana kasnije zamolila je Charlesa da postane dječakov kum, što je on prihvatio. Četiri godine kasnije rodila je i kćer Lauru. Službeni biograf princa Charlesa tvrdi da su svoju romansu obnovili 1986., 16 godina nakon što su se upoznali. U braku s Dianom Spencer osjećao se kao utopljenik, a Camilla to nikad nije preboljela. Danas su nadimci koje su si dali iz svoje preljubničke faze dio urbane legende: on je nju zvao Gladys, a ona njega Fred, dok im je omiljeno skrovište navodno bilo imanje Birkhall u Škotskoj.

Istodobno, princeza Diana sve je teže podnosila brak u kojem je dobivala sve osim onog što je oduvijek željela - ljubavi i poštovanja. Nakon što je novinar Andrew Morton 1992. objavio knjigu ‘Diana: Her Story’, a novine objavile transkript tajno snimljenog telefonskog razgovora Charlesa i Camille s intimnim detaljima njihove veze, skandal je bio toliko velik da su se Diana i Charles ubrzo rastali. Razvod je finaliziran 1996., godinu dana nakon što je brak Camille i Andrewa Parkera Bowlesa okončan.

Camilla Parker Bowles bila je u braku s Andrewom Parkerom Bowlesom
Profimedia 

Ljubavnici su se nadali da će s vremenom uspjeti obnoviti svoju vezu, ali tragična nesreća iz 1997., u kojoj je poginula princeza Diana, sve je promijenila. Velika Britanija je ostala bez najomiljenijeg člana kraljevske obitelji, prinčevi William i Harry ostali su bez majke, dok su princ Charles i Camilla postali ‘krivi za sve’.

Budući kralj je morao biti nevjerojatno uporan i mudar kako bi prebrodio nezavidnu situaciju: kraljevska obitelj i javnost bili su protiv veze, a kamoli vjenčanja, a Anglikanska crkva otvoreno je upozorila princa da o vjenčanju s Camilom i ne razmišlja.

camilla-parker-kate-middleton.jpeg
STEPHEN LOCK / ZUMA PRESS / PROFIMEDIA 

Ona je, pak, povukla jedini ispravan potez: šutjela je sve dok kraljica Elizabeta II, nakon dugog nagovaranja princa Charlesa, nije pristala naći se na svečanoj večeri u čast 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Constantina u palači Highgrove. Prije večere kratko su porazgovarali i pridružili se gostima, što je bio događaj za povijest.

Nedugo zatim, Camilla Parker Bowles prvi je put pratila Charlesa na humanitarni domjenak u rujnu 2000., a 2001., na događaju za promociju Britanskog nacionalnog društva za osteoporozu (čiji je ona pokrovitelj), princ je pred svima zagrlio Camillu i poljubio je u obraz. Bio je to vrlo hrabar čin kojim je svima dao do znanja tko mu je najvažnija žena u životu. A ona je, pak, tihom diplomacijom, stalnom prisutnošću bez izjava koje bi mogle razbjesniti kraljicu i javnost, kao i nepokolebljivom podrškom princu, izborila mjesto na balkonu Buckinghamske palače.

Camilla Parker Bowles bila je u braku s Andrewom Parkerom Bowlesom
Profimedia 

Za Charlesa se udala 2005. godine. Za razliku od svih kraljevskih parova ranije, Camilla i Charles imali su skromno vjenčanje i civilna ceremonija je održana u gradskoj vijećnici Windsor Guildhall. Nakon toga su primili blagoslov u kapelici svetog Georgea u dvorcu Windsor na koje su stigli kraljica Elizabeta i princ Philip, a kasnije su sinu i njegovoj supruzi priredili slavlje u dvorcu Windsor. Mnogi su mislili da se Camilla nikad neće udati za Charlesa, a kamoli da će postati kraljica, no ona je uspjela. Nekoć omražena ljubavnica danas je članica kraljevske obitelji koja ponosno stoji uz svog supruga kralja.