Prošlo je više od godinu dana otkako je preminula kraljica Elizabeta II. Tim povodom prisjetili smo se što je voljela jesti i piti. Pokojna kraljica obožavala je takozvani penny sendvič, koji je jela svaki dan od svoje pete godine.

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip bili su u braku 73 godine
Profimedia 

Prema njezinom bivšem osobnom kuharu Darrenu McGradyju, kraljica je gotovo svaki dan jela isti doručak, odnosno Earl Grey čaj i Special K žitarice. Osim toga voljela je poprilično obična jela, no najdraži obrok bio joj je spomenuti sendvič koji je jela vjerno, cijeli život. Kuhar tvrdi da jednostavni sendvič uključuje samo tri sastojka, a kraljica ga je tražila svaki dan u vrijeme kad je pila čaj.

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip bili su u braku 73 godine
Profimedia 

Sastojci su kruh, džem i maslac a, kako kaže kuhar, džem koji je kraljica jela uvijek je bio od jagoda. Džem se pravio u dvorcu Balmoral sa škotskim jagodama iz vrtova. Što se tiče razloga zašto se zove ‘penny’, to je zato što je bio veličine starog engleskog penija.

Kraljica Elizabeta II. navodno nije voljela Meghan Markle
Paul Marriott / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Elizabeta II voljela je večerati laganu ribu s povrćem, a jedno od jela koje se često posluživalo, pogotovo kad su dolazili gosti, bile su goveđe rolice. Na popodnevnim čajankama voljela je pojesti čokoladnu tortu i mousse od čokolade, a ono čega nikada nije smjelo nedostajati u hladnjaku – bio je mango. Kako tvrdi njezin bivši kuhar, uvijek je zahtijevala da zna kakvo je stanje s mangom, koliko ga još ima i treba li se naručiti nova tura.

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip bili su u braku 73 godine
Profimedia 

Zanimljivo, kraljica nije jela iz običnih tanjura, već je imala specijalnu kolekciju samo za nju.

'Ona ima mramorni tanjur s tri zlatna konja. Pribor i tanjuri su joj ukrašeni dijamantima, rubinima, safirima i dragim kamenjem. Prije 30 godina je taj pribor vrijedio 500 tisuća funti', rekao je njezin bivši kuhar za britanske medije.

Penny Knatchbull navodno je bila ljubavnica princa Philipa
Profimedia 

Kad je riječ o voću, Elizabeta II. imala je posebno pravilo kako jesti bananu. Naime, ona je bananu jela vilicom i nožem. Također, nikad nije jela hranu bogatu škrobom, uključujući tjesteninu ili krumpir. Jedina je iznimka bila ako je to državna večera. Redovito bi joj se posluživalo dva povrća uz glavni protein, koji je obično bio riba ili piletina na žaru.

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip bili su u braku 73 godine
Profimedia 

Kraljica je voljela popiti i piće prije ručka, a preferirala je džin i Dubonnet (aperitiv od crnog vina) s kriškom limuna i puno leda.