Utjecajna mlađa sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Kim Yo-jong, još jednom je pokazala da nije ništa manje okrutnija od svog ozloglašenog brata. Naime, Sjeverna Koreja lansirala je dvije balističke rakete kratkog dometa u ponedjeljak ujutro dok je istovremeno Kim Yo-jong prijetila da će pretvoriti Pacifik u ‘poligon za gađanje’ ukoliko Sjedinjene Države i Južna Koreja nastave sa zajedničkim vojnim vježbama, piše Telegraph.

Kim Yo-jong je sestra Kim Jong-una
Profimedia 

Nova lansiranja su sjevernokorejski državni mediji opisali kao ‘taktičke nuklearne’ rakete i dolaze samo dva dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) dometa 15.000 kilometara, koja je nakon prijeđenih 1.100 km pala u vode unutar japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Kim Yo-jong je sestra Kim Jong-una
Profimedia 

Zadnja dva projektila manjeg dometa pala su nekoliko stotina kilometara od istočne obale Sjeverne Koreje, izvan japanskih teritorijalnih voda, ali je Kim Yo-jong upozorila da će biti ‘još više ako SAD ne promijeni svoj smjer djelovanja’.

Kim Yo-jong je sestra Kim Jong-una
Profimedia 

Učestalost korištenja Pacifika kao našeg poligona ovisi o akcijama američkih snaga. Još jednom potvrđujemo da nema promjena u našoj volji da natjeramo najgore manijake koji eskaliraju napetosti da plate cijenu za svoje postupke’, rekla je najmoćnija žena države u izjavi koju su prenijeli državni mediji.

Kim Yo-jong je sestra Kim Jong-una
Profimedia 

Inače, ona je najmlađe od troje djece Kim Jong-ila. Svjetskoj javnosti bila je potpuno nepoznata sve do pogreba svog oca 2011. gdje je predvodila skupinu visokih stranačkih dužnosnika koji su se došli pokloniti ispred lijesa, a zatim je stajala rame uz rame s bratom, očevim nasljednikom.

Kim Yo-jong je sestra Kim Jong-una
Profimedia 

U razdoblju nakon očeve smrti napredovala je u hijerarhiji, a trenutačno je na čelu Odjela za propagandu i agitiranje vladajuće Radničke partije te nadzire državne medije. Neki mediji navode da je okrutnija od svog brata.

Kim Yo-jong je sestra Kim Jong-una
Profimedia 

O njezinom se privatnom životu zna još manje nego o životu Kim Jong-una. Navodno je udana za Choe Songa, drugog sina moćnog člana vlade Choe Ryong-haea, no ta informacija nikad nije službeno potvrđena. Par se, kako prenosi The Sun, navodno vjenčao 2014., a navodi se i da imaju dvoje djece (rođene 2015. i 2018.), što također nije potvrđeno.