Sultan od Bruneja Hassanal Bolkiah (77) jedan je od najskandaloznijih svjetskih lidera. Njegovo ime postalo je sinonim za bahatost te blud i nemoral, a navodno je opsjednut se*som. Ima čak 12 djece s tri različite žene. 1965. oženio je prvu rođakinju Pengiran Anak Salehu koja mu je rodila šestero djece, od kojih je prvi princ Al-Muhtadee Billah.

Sultan od Bruneja Hassanal Bolkiah ima 12 djece s tri različite žene
Jens Hartmann / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Na Brunejima su zakoniti poligamni brakovi, što je kontroverzni sultan itekako iskoristio pa je 1982. oženio Mariam Abdul Aziz koja je radila kao stjuardesa u zrakoplovnoj tvrtki. Dobili su četvero djece i razveli se 2003. godine. Njegova treća supruga je bivša TV voditeljica Azrinaz Mazhar Hakim. Vjenčali su se 2005. i dobili dvoje djece pa razveli 2010. godine.

Sultan od Bruneja Hassanal Bolkiah ima 12 djece s tri različite žene
TENGKU BAHAR / AFP / Profimedia 

U travnju 2019. Hassanal Bolkiah dospio je u središte svjetske pažnje kad je pooštrio ionako rigorozan zakon iz 2013. temeljen na šerijatskom pravu. Tako su danas u Brunejima na snazi brutalne kazne, uključujući kamenovanje do smrti, amputacija udova, bičevanje, i to za postupke koji se u većini države niti ne tumače kao prekršaji - prijevara, izvanbračna trudnoća, nošenje neprikladne odjeće, homoseksualnost...

Princ Abdul Mateen od Bruneja sin je sultana Hassanala Bolkiaha
GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia 

I dok se vladajuća obitelj dobro zabavlja, to ne vrijedi za ostatak zemlje - u Brunejima je zabranjen alkohol, nema diskoteka, noćnih klubova, zabranjeno je slaviti Božić pa čak i kititi prozore.

Sultan od Bruneja Hassanal Bolkiah ima 12 djece s tri različite žene
Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Suprotno svim zakonima koje je donio, sam sultan živi raskalašno u palači s 1.788 soba, 257 kupaonica, 5 bazena, džamijom, banket salom i garažom u kojoj je parkirano 110 automobila. O bogatstvu govori i to što je za svoj 50. rođendan želio da mu pjeva Michael Jackson, a samo za tu priliku izgradio je stadion i dao 17 milijuna dolara za tri koncerta.