Mario Banožić i dalje je glavna tema u državi nakon što je izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić. Zbog toga je smijenjen s pozicije ministra, a još uvijek se nalazi u osječkom KBC-u te je izvan životne opasnosti. Prisjetili smo se najzanimljivijih trenutaka u njegovom privatnom životu i političkoj karijeri.

Mario Banožić je bivši ministar obrane
Jurica Galoic/PIXSELL 

Nije se proslavio s engleskim

Banožić je jednom prilikom stigao u jednodnevni posjet Ukrajini gdje se u Odesi sastao s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. Tad je podržao Ukrajinu u borbi protiv ruskog agresora i potvrdio kako će Hrvatska donirati Ukrajini 14 transportnih helikoptera. Na konferenciji za medije Banožić je svoj govor čitao s papira, no engleski mu nije najbolje išao pa je neke riječi pogrešno izgovorio, piše Jutarnji list.

Na početku je rekao: ‘Croatia and Croatian people stance with Ukraine’, umjesto ‘stand’, što bi značilo da ‘Hrvatska i hrvatski narod stoje uz Ukrajinu’. Također, izjavio je kako je ‘konfizanc’ da će Ukrajina biti pobjednik. Pretpostavlja se da je namjeravao reći ‘confident’, odnosno uvjeren.

Popravni u srednjoj školi

Banožić je završio Prirodoslovno-matematičku gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, a u medijima se pisalo da je više puta išao na popravni. S obzirom na njegov govor u Ukrajini u kojem se nije proslavio s engleskim, novinare je zanimalo je li ministar išao na popravni iz tog predmeta.

Dakle, to je sad nebitno. Popravni je bio prije više od 30 godina. Ono što je tema je bio sadržaj. Sadržaj je bio jasan, to je pomoć Ukrajini. Bilo je jasno razumijevanje RH onoga što Ukrajina trenutno prolazi jer smo i mi prošli Domovinski rat’, izbjegao je odgovoriti na pitanje.

Mario Banožić je bivši ministar obrane
PIXSELL 

No novinar je ustrajao i pitao ga još jednom - je li na popravni u srednjoj školi išao iz predmeta Engleski jezik?

Zašto je to sada bitno? Zašto je sada bitno iz čega je bio popravni? Ja sam već iskomunicirao sve na tu temu. Pričamo o nečemu od prije 30 godina. Kada pričate o nečemu od prije 30 godina, to znači da ne možete naći ništa što danas Banožić radi krivo. To je teza. Jednostavno, ne želim to komentirati na način kako se postavlja pitanje’, rekao je.

Ministar je na kraju izjave svoj loš engleski u Ukrajini pokušao obraniti nervozom.

I onda se dogodi trenutak kad imate tremu, izvadi se početak izjave na kojoj može zadrhtati glas, progutati slovo… To je okej, sve u redu, ali to ne znači da možete podupirati temu Milanovića koji ju je gurao u javnost. Važno je ono što je preneseno u svim ukrajinskim medijima, a to je snažna podrška Hrvatske, da oni to cijene, da nas vide kao partnere’, poručio je.

Mario Banožić je bivši ministar obrane
Zvonimir Barisin/PIXSELL 

Inače, hrvatski predsjednik Zoran Milanović je prošle godine rekao kako Banožić engleskim vlada na standardnoj razini popravnog roka.

Link na erotska pomagala

O Banožiću se pisalo i kad je zatražio pokretanje procesa dobivanja titule izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Kako bi nadležna tijela tog fakulteta bila sigurna da je zaslužio taj naziv, mora ispuniti određene kriterije, a jedan je od njih utvrđivanje je li objavio dovoljan broj klasificiranih radova otkako je u statusu docenta. Objavio je u tom razdoblju, točnije 2020., e-knjigu na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru ‘E-marketing’.

U jednom od slajdova, pod nazivom ‘Horizontalni portali’ navode se najpopularniji hrvatski portali, a među njima i portal croportal.net. Međutim, taj link u radu ministra Banožića zapravo vodi na stranicu raznih seksualnih pomagala, piše Dnevnik.hr.

Mario Banožić je bivši ministar obrane
EMICA ELVEDJI/PIXSELL 

Na stranici imena ‘Happy Sexy Style for Girl’ moguće je kupiti seksualna pomagala, dobiti savjete za najbolje pozicije tijekom seksa te se informirati o prednostima i manama raznih sprava. Ipak, postoji moguće objašnjenje koje, barem donekle, može ići na ruku Banožiću. Spomenuta je stranica do otprilike sredine 2020. doista vodila na Croportal. Međutim, te se godine portal premjestio na domenu croportal.hr, a adresa sa završetkom '.net' ostala je slobodna.

Nakon toga ju je zakupio netko drugi i na nju tijekom lipnja 2020. postavio sadržaj koji se i danas ondje može pronaći. Doduše, nije poznato kad je ministar Banožić predao rad, već samo da je on objavljen na stranicama Veleučilišta u prosincu 2020. godine.

Suradnica mu pridržavala kišobran

Banožić se našao u fokusu javnosti u svibnju prošle godine kad je sudjelovao na proslavi Dana državnosti u zagrebačkom HNK-u. Tad mu je suradnica pridržavala kišobran tih nekoliko metara udaljenosti od automobila do HNK iako je kiša jedva padala.

Mario Banožić je bivši ministar obrane
Sandra Simunovic/PIXSELL 

Nekim građanima tad je zasmetalo to što ministar ne drži kišobran sam pa komentara na društvenim mrežama nije nedostajalo.