Ministar obrane Mario Banožić ovih dana puni medijske stupce, nakon što je zatražio pokretanje procesa dobivanja titule izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Kako bi nadležna tijela tog fakulteta bila sigurna da je zaslužio taj naziv, mora ispuniti određene kriterije, a jedan je od njih utvrđivanje je li objavio dovoljan broj klasificiranih radova otkako je u statusu docenta. Objavio je u tom razdoblju, točnije 2020., e-knjigu na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru ‘E-marketing’.

U jednom od slajdova, pod nazivom ‘Horizontalni portali’ navode se najpopularniji hrvatski portali, a među njima i portal croportal.net. Međutim, taj link u radu ministra Banožića zapravo vodi na stranicu raznih seksualnih pomagala, piše Dnevnik.hr.

Mario Banožić je ministar obrane
PIXSELL 

Na stranici imena ‘Happy Sexy Style for Girl’ moguće je kupiti seksualna pomagala, dobiti savjete za najbolje pozicije tijekom seksa te se informirati o prednostima i manama raznih sprava. Ipak, postoji moguće objašnjenje koje, bar donekle, može ići na ruku Banožiću. Spomenuta je stranica do otprilike sredine 2020. doista vodila na Croportal. Međutim, te se godine portal premjestio na domenu croportal.hr, a adresa sa završetkom '.net' ostala je slobodna. Nakon toga ju je zakupio netko drugi i na nju tijekom lipnja 2020. postavio sadržaj koji se i danas ondje može pronaći. Doduše, nije poznato kad je ministar Banožić predao rad, već samo da je on objavljen na stranicama Veleučilišta u prosincu 2020. godine.

Mario Banožić je ministar obrane
Jurica Galoic/PIXSELL 

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, na Facebooku je jasno dala do znanja što misli o tome da Banožić traži titulu izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu.

Čitam i ne vjerujem da se ministar Banožić sada gura u izbor u zvanje izvanrednog profesora iz ekonomije. Nije to zakonom zabranjeno, ali je nemoralno tražiti da te se izabere u više akademsko zvanje kada si na visokoj političkoj dužnosti. Prvenstveno zbog toga što, htio-ne-htio, tvoja pozicija može dovesti u sumnju nepristranost izbora, pa u nezavidnu situaciju stavljaš povjerenstvo koje o tvojem radu treba donijeti mišljenje i fakultetsko i sveučilišno tijelo koje te bira. Drugo, je i stvarno moguće da tijekom 5 godina kada si ministar, ostvariš usput uvjete za izbor u više znanstveno zvanje, predavao na (vele)učilištima’, napisala je i dodala:


To je moguće samo u tri slučaja, prvi da su ti uvjeti za izbor u ekonomiji jako slabi, drugi da si tijekom ministarskog mandata više radio na akademskom planu nego ministarskom, a treći da misliš iskoristiti "utjecaj". U svakom slučaju, nije niti moralno niti etički. Osim ako se i tu ne pozoveš na to da te dijete poslije ne pita zašto nisi postao profesor dok si mogao. Što vi mislite o tome? Što o tome misle kolegice i kolege sa sveučilišta? Rektori, dekani, ravnatelji veleučilišta i agencija, ministri?’.