Saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a, Mirela Ahmetović, na društvenim mrežama objavila je dulji status u kojem se raspisala o omalovažavanju žena.

‘Od prvog dana u politici susrećem se s različitim komentarima na moj politički rad. Nemam problem s kritikom, moj rad je javan i svatko ga može komentirati onako kako želi. Dnevno dobivam na desetine poruka, što argumentiranih, što onih koje to nisu. Prisutna sam i aktivna na svim kanalima društvenih mreža, u Saboru, Općini. I tako će biti dok obnašam bilo koju javnu dužnost. Na neargumentirana vrijeđanja se ne obazirem previše niti im pridajem važnost. S idiotima koji se skrivaju iza anonimnih profila ne komuniciram, njih blokiram i s mreža i iz života. Nikada sebe nisam smatrala žrtvom, s takvim spodobama rado bih se obračunala uživo, samo oni nemaju hrabrosti sa mnom se suočiti. Većina takvih su muškarci’, započela je objavu.


Dodala je kako ovaj post piše kako bi ukazala na predrasude, diskriminaciju i omalovažavanja kojima su izložene žene, ne samo u politici, već u cijelom društvu.

Nedavno sam na mail Općine Omišalj dobila komentar nepotpisanog muškarca koji se očito ne slaže s mojim političkim djelovanjem. Međutim, umjesto da me demantira u mojim navodima, on je posegnuo za dvije najčešće diskvalifikacije s kojima se susrećem svakodnevno – osobnom karakterizacijom i propitivanju mojega podrijetla. S dotičnom nepismenom kukavicom nemam namjeru detaljno polemizirati (njegov mail možete pročitati u komentaru), ali želim osvijestiti javnosti i ostalim ženama (koje se susreću sa sličnim kukavicama) kako djelovanje žena u politici i poslu općenito nije jednako vrednovano kao ono muškaraca. Jer dok je muškarac emotivan i energičan, žena je histerična. Dok je muškarac jasan i argumentiran, žena mrzi sve oko sebe. Dok je muškarac pametan, žena je neznalica. To je stvarnost u kojoj živimo’, napisala je.

Mirela Ahmetović je saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a
Davorin Visnjic/PIXSELL 

Druga stvarnost koju živim jest propitivanje mog podrijetla. Nedavno sam svjedočila sličnoj „gospoštini“ od strane slučajnog prolaznika koji mi je imao potrebu reći kako nisam u pravu (ne pojasnivši u čemu), a već sljedeća i posljednja njegova rečenica bila je „a vi ste ona došljakinja“. Došljakinja kamo? U zemlju u kojoj sam rođena i u kojoj živim cijeli svoj život? Slično kao i anonimus koji mi je poslao mail, takvi ljudi su sposobni cijeli nečiji rad vrednovati samo kroz podrijetlo ili prezime. Jer što bi inače značilo pitanje: „gdje je rođena i koje je nacionalnosti“? Nisam se nigdje susrela s podatkom da se u životopis navodi nacionalnost, a mjesto mojega rođenja javno je, npr. na saborskim stranicama. Da šokiram anonimnog pošiljatelja maila – rođena sam Riječanka! Smije li se to biti s prezimenom Ahmetović? Moja nacionalnost je također javni podatak. Naime, na svim izbornim listama koje su javno objavljene uz moje ime stoji i moja nacionalnost. Da dodatno šokiram anonimnog pošiljatelja – da, ja sam Hrvatica! Smijem li se tako osjećati i deklarirati od rođenja ili vrijeđam nečije osjećaje vlastitim osjećanjima i pripadnosti hrvatskom narodu (što ne znači da sam time bolja od bilo koga tko se deklarira kao pripadnik talijanske, bošnjačke, srpske ili neke druge nacionalnosti)?’, dodala je.

Mirela Ahmetović je saborska zastupnica
Patrik Macek/PIXSELL 

'Mnogi će reći da se s ovakvim ljudskim izrodima ne treba zamarati. I ne treba. Ali njihov šovinizam i mizoginiju ne treba ignorirati, već ih prokazivati javnosti i tako osnažiti i ostale žene koje se u bilo kojoj situaciji osjećaju poniženo, diskriminirano i zapostavljeno! I upravo to je zadaća nas žena javnih osoba koje imamo pristup medijima. Ravnopravno društvo za koje se borim ne poznaje razlike između muškaraca i žena, Hrvata i Srbina, osoba s invaliditetom i bez invaliditeta. Razlika je jedino u tome jesi li pošten ili to nisi, jesi li čovjek ili anonimna ljuštura ljudskosti. Imam poruku za sve bezimene beskičmenjake: nađite si život, stvorite nešto korisno, budite uzori svojim kćerima i unukama. Jer nastavite li obezvrjeđivati žene, sutra će se to vratiti vašim najbližima. Vaše kćeri i unuke ni krive ni dužne postat će žrtve upravo vas - svojih najmilijih. Razmislite o tome. Ako imate s čim', poručila je, a potom zaključila:

Žene! Budite svoje i borite se za svoje postojanje u ovom društvu. Bavite se čim god želite, uđite u sve društvene pore, smijete biti i histerične. Neka vam uzori budu žene iz opozicije u ovom sazivu Hrvatskog sabora, nikada kvalitetnijem sazivu ženskog dijela Sabora, žene koje imaju svoj stav i ne boje ga se reći moćnicima u lice. Ako smo zbog toga histerične, bit ćemo još i više. Ako je borba za javni interes i za svakog pojedinca histerija, živjela histerija! Ako je borba protiv korupcije mržnja, onda je pojam ljubavi izgubio svaki smisao. Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a, saborska zastupnica, načelnica Općine Omišalj, rođena Riječanka, Hrvatica, Ahmetovićka, histerična žena koja mrzi sve oko sebe, komesarka, došljakinja (nastavi niz, neograničen je… kao i ljudska glupost)’.