Otac bivšeg predsjednika HDZ-aTomislava Karamarka, Martin Karamarko, preminuo je početkom 2020. u 98. godini.

Tko je bio Martin Karamarko?

Karamarkovi su podrijetlom iz Kruševa u zadarskom zaleđu. Za vrijeme 2. svjetskog rata svi Kruševljani pa tako i obitelj Karamarko, bili su na strani NDH. Tomislavov stric Marko u vrijeme stare Jugoslavije služio je u kraljevoj gardi, a za vrijeme 2. svjetskog rata bio je vojnik NDH, kao i brat mu Martin, Karamarkov otac, koji je u rat otišao s 19 godina, piše Večernji list.

Tomislav Karamarko je bivši predsjednik HDZ-a
Patrik Macek/PIXSELL 

Tomislavov otac bio je dragovoljac, pripadnik Četvrtog stajaćeg djelatnog ličkog ustaškog zdruga ili, kako bi danas rekli, brigade’, ispričao je jedan od starijih Kruševljana.

Nakon što su oružane snage NDH položile oružje na Bleiburgu, Martin je, poput desetaka tisuća drugih, bio zarobljen. Spasio ga je jedan od znanaca partizana, bivši domobranski časnik, koji mu je dao civilnu odjeću da se presvuče. Nakon predaje i polaganja oružja, Kruševljani su se nekako okupili u zarobljeničkim kolonama koje su išle natrag u Jugoslaviju i držali se skupa. Križni put Kruševljana, uključujući i braću Karamarko, završio je u Beogradu.

Tomislav Karamarko je bivši predsjednik HDZ-a
Davor Javorovic/PIXSELL 

Pokraj Osijeka ih je registrirao Međunarodni crveni križ što je, čini se, bilo presudno da prežive. U Beogradu su bili zatvoreni u logoru u Bosanskoj ulici. Dnevno su za jelo dobivali po 40 zrna kukuruza. Kao ratni zarobljenici korišteni su za teške fizičke poslove, piše Večernji list.

No, Kruševljani su preko jedne žene u Beogradu, koja je slučajno otkrila tko su, javili svojima tko je sve preživio i da su živi u Beogradu. Iz logora su pušteni 20. studenoga 1945. Poseban problem bilo im je bilo putovanje do Kruševa. Tada su pripadnici pobjedničke vojske i njihovi simpatizeri mogli ubiti koga hoće, a da za to uopće nisu odgovarali.

Tomislav Karamarko je bivši predsjednik HDZ-a
Dalibor Urukalovic/PIXSELL 

Stoga, dolaskom u Kruševo, nesigurnost za povratnike iz logora nije bila manja, nego veća. Kako je Kruševo bilo okruženo srpskim selima, po noći su bili česti osvetnički upadi lokalnih Srba pod egidom borbe protiv fašista. Stoga se Karamarkov otac jedno vrijeme sklonio u Zadar pa onda u Kraljevicu.

Zamagljivao je trag jer je bio na popisu za likvidaciju’, rekli su Kruševljani.

Tomislav Karamarko je bivši predsjednik HDZ-a
MARKO PRPIC/PIXSELL 

U Kraljevici ga nitko nije poznavao pa je jedno vrijeme čak i radio u brodogradilištu. Martin Karamarko se nakon nekog vremena vratio opet u Kruševo. Međutim, kako nije mogao naći posao, odlučio je preseliti se u Zadar gdje se zaposlio u prijevozničkom poduzeću kao vozač i kondukter. Njegova braća Marko i Jure ostala su u selu.

Početkom 90-ih Martin Karamarko bio je istaknuti član udruge Hrvatski domobran, dok je sin kroz HDZ ‘gurao’ političku karijeru. Tomislav Karamarko je na Facebooku posvetio objavu svom ocu nedugo nakon njegovog sprovoda.

Moj otac Martin preminuo je 26. 1., a posljednji ispraćaj bio mu je 30. 1. 2020. godine. Zahvaljujem svima koji su suosjećali s našom boli i svima koji su došli na njegov posljednji ispraćaj. Hvala vam što ste bili i jeste uz nas. Dragi moj oče, otišao si zauvijek, tiho i skromno. A kako bi ti drugačije... Živio si za nas, svoju obitelj, neumorno emotivan i pažljiv. Volio si i ovu našu Hrvatsku i zbog te ljubavi stradavao. No kompromise nisi radio. Bio si ponosan, oče, i ja sam ponosan na tebe i tvoj život, na svaki tvoj dan i korak. Posebice na teške, uzničke korake Križnog puta i svega onoga što je slijedilo. Hrvatska nije bila blaga prema tebi. Ali zato znam tko ti je uzvraćao ljubavlju "do neba i sunca" – tvoja najdraža bića, tvoji unuci Lana, Martin i mala Kata koja je rekla da si otišao "na nebo, kod anđela, i da nas čuvaš". Da, tata, ti si naš anđeo!’, napisao je tad.

Sin Tomislava Karamarka se također zove Martin Karamarko, baš kao i njegov djed.