Sad već bivši ministar Davor Filipović i dalje je glavna tema u državi nakon što ga je jučer premijer Andrej Plenković smijenio s pozicije ministra gospodarstva i održivog razvoja. Filipović se danas obratio javnosti.

‘Ponosan sam što sam imao priliku služiti domovini kao član Vlade. Neće biti lako, međutim, iznad svega, ponosan sam što sam imao priliku služiti domovini kao član hrvatske Vlade… Što se tiče ove situacije, reći ću da mi je dužnost ne biti teret Vladi i HDZ-u, a što je najvažnije, niti Hrvatskoj, kojoj sam služio kao ministar, a u budućnosti ću služiti kao profesor na Ekonomskom fakultetu… Dužnost mi je ne biti teret niti hrvatskoj vladi niti HDZ-u, a ono što je najvažnije niti hrvatskoj državi’, rekao je među ostalim i dodao:

Davor Filipović je bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja
MATIJA HABLJAK/PIXSELL 

Što se tiče poruka, nisam ništa znao o tome, ali preuzimam političku odgovornost. Moj savjetnik je jedan od najimućnijih u našoj domovini, da se upliće u takve sitne stvari, mene to jako iznenađuje. Ali moja je politička odgovornost, i niti jedan pojedinac nije važniji od države’.

Podsjetimo, nakon što su jučer objavljeni razgovori Jurice Lovrinčevića i suradnika Mreže TV Marina Vlahović, premijer Plenković ekspresno je smijenio ministra Davora Filipovića, ali i njegovog savjetnika Lovrinčevića. Plenković je izjavio kako su u Vladi ostali konsternirani i zgroženi sadržajem razgovora.

Davor Filipović je bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja
Robert Gašpert 

Tko je Davor Filipović?

Rođen je 10. lipnja 1984. i ima 39 godina. Tijekom školovanja otkrio je strast prema košarci. Nakon srednje škole dobio je sportsku stipendiju na američkom sveučilištu Fairleigh Dickinson University u New Jerseyju. Tamo je bio do 2004. i košarku igrao u najjačem rangu američke sveučilišne košarke. Kad se vratio u Split upisao je Ekonomski fakultet i završio studij smjera financije. Ranije je spomenuo svoju košarkašku karijeru, a javnost je posebno zapamtila jednu njegovu izjavu.

'Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj, pa i na prelazak ulice. Tako sam jednom 15-20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila', rekao je za Jutarnji list.

Davor Filipović je bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja
Neva Zganec/PIXSELL 

Filipović je bio na ministarskoj funkciji od 29. travnja 2022., a njegova ministarska plaća iznosila je 2378 eura. Izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 1. lipnja 2022. godine. Bivši ministar posjeduje stan od 72 kvadrata u Zagrebu, procijenjene vrijednosti 221.647 eura, garažu od 18,64 kvadrata te navodi druge nekretnine od 12,25 kvadrata. Za sve navodi da je naslijedio od roditelja, piše 24sata.

Vlasnik je Mercedes E klase iz 2019., vrijednog 44.727 eura, kupljenog od primitaka iz nesamostalnog rada. Dok je bio ministar, rijetko je govorio o svom privatnom životu pa mnogi ne znaju tko je njegova supruga niti kako izgleda.

Davor Filipović sa suprugom na špici
Lovro Domitrovic/PIXSELL 

Ona je Najla Filipović i radi kao profesorica na Ekonomskom fakultetu. Supružnici imaju sina, ali nisu dostupne nikakve informacije o njihovom braku. Zna se samo da obitelj živi na Sveticama u Zagrebu.

Bivši ministar je više puta snimljen na zagrebačkoj špici sa svojim sinom, a jednom prilikom su se modno uskladili te su nosili plavu košulju i traperice.

Davor Filipović na zagrebačkoj špici sa sinom
Robert Gašpert