Bivša prva dama SAD-a, Melania Trump, trenutačno prolazi kroz teško razdoblje jer je u 79. godini preminula njezina majkaAmalija Knavs.

Viktor i Amalija Knavs su roditelji Melanije Trump
Storms Media Group / Alamy / Alamy / Profimedia 

Tko je bila Amalija Knavs?

Rođena je 9. srpnja 1945. u Judendorf-Strassengelu u Austriji, a onda se preselila u Sloveniju. Svoje skromno djetinjstvo provela je kopajući luk na svom obiteljskom imanju u Sevnici, prije nego što je počela raditi u tvornici tekstila, gdje je upoznala supruga Viktora.

Viktor i Amalija Knavs su roditelji Melanije Trump
JIM WATSON / AFP / Profimedia 

Radila je prvo kao švelja, ali je pokazala talent za crtanje. Uskoro je počela osmišljavati dezene za tekstil. Kod kuće je šivala za sebe i kćeri – Ines i mlađu Melaniju. Viktor i Amalija Knavs zbog kćeri su se iz Slovenije preselili u SAD, a 2018. dobili su američko državljanstvo.

Viktor i Amalija Knavs su roditelji Melanije Trump
CNP / INSTAR Images / Profimedia 

Naučili su svog unuka Barrona materinjem jeziku, kojim barataju znatno bolje nego engleskim. Bili su u mirovini pa su većinu vremena provodili u raskošnom Palm Beach Clubu svog zeta.

Moja elegantna i marljiva majka Amalija uvela me u svijet mode i ljepote’, rekla je Melania u svom govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2016. godine.

Melania Trump s majkom
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Vijest o njezinoj smrti objavila je na društvenoj mreži X.

'S dubokom tugom objavljujem da je moja voljena majka Amalija preminula. Amalija Knavs bila je snažna žena koja je uvijek bila graciozna, topla i dostojanstvena. Bila je potpuno posvećena suprugu, kćerima, unuku i zetu. Neizmjerno će nam nedostajati i nastavit ćemo poštovati i voljeti njezinu ostavštinu', napisala je Melania.

Od svoje punice oprostio se i Donald Trump.

Ovo je tužna noć za cijelu obitelj Trump! Melanijina lijepa majka Amalija upravo je otišla na prekrasno mjesto na nebu. Bila je nevjerojatna žena i nedostajat će nam!', poručio je na Truth Socialu.

Zasad nije poznat uzrok Amalijine smrti, no zna se da je Melania propustila većinu slavlja povodom Božića i Nove godine u Mar-a-Lagu kako bi se mogla brinuti o svojoj bolesnoj majci.