MIRJANA HRGA: 'Kad mi netko kaže da je Hrvatska pobijedila u ratu, gorko se nasmijem. Osakaćeni, s djecom koja pate...'

Mirjana Hrga raspisala se o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama.

Boris Scitar/PIXSELL

Nekadašnja novinarka i bivša savjetnica Kolinde Grabar-Kitarović, poduzetnica Mirjana Hrga, na Facebooku se raspisala o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama.

STORY ARHIVA 

Danima već razmišljam o temi: Je li Hrvatska stvarno pobijedila u ratu? Bilo je nekih sitnica koje su me navele na to razmišljanje, a večeras je jedan razgovor, s meni dragim "čudakom", stavio točku na tu temu. Znam da je bio u ratu. Vidim da gotovo nikada ne priča o tome, što znači da je stvarno branio svoju i moju kuću. Kaže mi večeras:


- "Dođem neki dan u Zagreb. Pretresaju me na ulazu u ministarstvo. Ulazim u sobu. Možeš rezati zrak. Nitko ni da me pozdravi, umjesto da me izljube i prešute: "Gdje si budalo? Kad su auti puni goriva bježali za Rijeku, ti si pun goriva došao na Velebit i ostao!". Umjesto toga, nabrušena žena mu kaže:

- "I? Što bi Vi sad željeli? Znate li s kakvim bolestima žive Vasi suborci!"

Dostojanstven kakav je, tek povišenog tona, naredio joj je da mu odmah lupi štambilj da odustaje od zahtjeva za mirovinu, što je ona naravno spremno i učinila. Samo joj je rekao: "Ne želim, ali sjeti se štambilja onima koji ratišta nisu vidjeli", napisala je Hrga i dodala:

PETAR MAČEK/PIXSELL 

‘Izašao je na nogama koje ga ne služe, s otkucajima srca koje godinama ne sluša. Kaže da "nema PTSP", samo "rat ga je riješio dostojanstva življenja" u godinama kada bi trebao zaokružiti život. Ne može. Kaže da nije koristan. Inače, kada mu je prije 20 godina ponuđena mirovina, s gnušanjem ju je odbio. Kakva mirovina?! Mora stvarati, zasnovati obitelj, djecu... Uspio je, ali rat je došao na naplatu. Njegovi "suborci" vjerojatno ga ne razumiju. Niti im je metak šibao oko glave, niti su promrzli na Velebitu, ali zato svaki mjesec hulje stave pinku u džep. I kada mi netko kaže da je Hrvatska pobijedila u ratu, gorko se nasmijem. Porušeni, poubijani u najboljim godinama ili osakaćeni, sa siročadi ili djecom koja pate s očevima koje imaju, a nemaju, razrušenim gradovima, huljama koje zarađuju na ratu i časti koja je šutnuta iz huljskih ureda, čak i bez ratne odštete... Desetljećima se u biti nećemo opraviti. Ako se ikada opravimo. BDP i ljepota zemlje nisu mjera za sve nas. Različite su nam priče. Oni vrijede više. Budale (čitaj pošteni) i sirotinja plaćaju sve. Ozbiljno demotivirajuće. Destruktivno u svojoj biti. Bilo bi pametno da to netko shvati’.

Neva Zganec/PIXSELL 

Hrga je inače poznata je po tome da nema dlake na jeziku i redovito na Facebooku komentira aktualnosti te dijeli svoje stavove o određenim temama.