UŽASNA SUDBINA 'DAME IZ SJENE': Morala je pristati na najveću životnu bol, a ženama je smetalo njeno ponašanje

Raisa Gorbačov bila je supruga posljednjeg predsjednika Sovjetskog Saveza, Mihaila Gorbačova.

Profimedia

Da iza svakog muškarca stoji uspješna žena dokazano je i na primjeru posljednjeg predsjednika Sovjetskog Saveza, Mihaila Gorbačova. Centralno mjesto u njegovom životu, sve do smrti zauzimala je supruga Raisa Gorbačov. Upoznali su se tijekom studija, ali ona na početku nije bila oduševljenja njime.

Moram reći da tada, na prvom dejtu, nije pokazala interes za mene. Pokušao sam ne pokazati da je na mene odmah ostavila ogroman dojam’, napisao je Gorbačov u svojoj knjizi.

Profimedia 

Zanimljivo, Raisa mu je nakon kratkog zabavljanja rekla: ‘Znaš, mi se više ne bismo trebali viđati. Bilo mi je lijepo s tobom. Ponovno sam se vratila u život. Teško sam podnijela raskid s mladićem u kojeg sam imala povjerenja. Ne bih mogla podnijeti još jedan takav prekid. Bolje je da prekinemo sada, dok još nije kasno’. No mišljenje je kasnije promijenila.

Da gaji emocije prema Mihailu shvatila je kad se suprotstavio nasilnicima koji su njegovog prijatelja izbacili iz tramvaja zbog židovskog porijekla.

Tu sam uočila njegovo dostojanstvo, da ima vlastito mišljenje koje se ne plaši pokazati i da poštuje svoje prijatelje’, napisala je Raisa.

Profimedia 

Za Mihaila ona je bila sve: životna podrška i suputnik.

Hodali smo kroz cijeli život držeći se za ruke. Imala je nešto veličanstveno u sebi... bila je poput princeze’, rekao je Gorbačov u dokumentarcu iz 2012. godine.

Par se vjenčao 1953., a Raisa je zatrudnjela godinu dana kasnije. Međutim, nakon što je bolovala od reume i srčanih komplikacija, liječnici su se uplašili za njezino zdravlje i preporučili prekid trudnoće. Supružnici su morali pristati. Tako su izgubili dječaka kojeg je Mihail htio nazvati Sergej. Jedino dijete, kćer Irinu, dobili su 1957. godine.

Profimedia 

Gorbačov je 1985. postao generalni sekretar partije i preuzeo najveću državu svijeta i drugu supersilu, sve vrijeme s Raisom kao najvećom podrškom.

Cijeli život, gdje god sam bio, Raisa i ja smo bili u kontaktu. Kad sam postao generalni sekretar i predsjednik, zvao bih je dva-tri puta dnevno ili bi ona pozvala mene’, otkrio je jednom prilikom Gorbačov koji je demantirao da je Raisa stajala iza njegovih političkih odluka.

Profimedia 

Kada je Gorbačov došao na čelo Sovjetskog saveza, Raisa je preuzela ulogu prve dame. Ispunjavala je svoje dužnosti, ponašala se uvijek odmjereno, ali je njezino ponašanje smetalo mnogim ženama iz Sovjetskog saveza. Prije svega im se nije sviđalo kako se odijeva, a govorilo se da su milijuni iz državne blagajne potrošeni na njezinu odjeću.

Postoji mnogo mitova i nagađanja o nekim mojim izuzetnim sklonostima prema vilama, vikendicama, luksuznoj odjeći, nakitu. Nisam nosila Saint Laurent, kako su tvrdili novinari... Oblačile su me zanatlije iz ateljea na Kuznjeckom mostu’, rekla je Raisa u intervjuu godinama kasnije.

Profimedia 

Raisini zdravstveni problemi počeli su se pojavljivati tijekom neuspjelog puča 1991. protiv Gorbačova, kada je par bio tri dana u izolaciji. Ona je tada doživjela mali moždani udar i nekoliko dana nije mogla govoriti. Kada se vratila u Moskvu, televizijski prijenos pokazao je koliko je fizički propala.

Nakon što je njezinog supruga 1999. zamijenila nova generacija ruskih političara, Raisi je dijagnosticirana leukemija. Liječila se nekoliko mjeseci u njemačkoj bolnici, ali je iste godine preminula, u 68. godini. Njezina smrt strašno je pogodila Gorbačova, kojega su stalno proganjala sjećanja na njezine posljednje dane života.

Profimedia 

Iznova i iznova se vraćam na posljednje dane Raisinog života i mučenja kroz koja je prolazila. Što sam više mogao učiniti ili ne učiniti u svom životu kako bih izbjegao ovu strašnu sudbinu?’, pisao je u svojim memoarima.

Nikada se u životu nisam osjećao tako usamljeno... Nadam se da ćemo se ponovno sresti’, izjavio je nakon što mu je voljena supruga preminula.

On je pak preminuo u kolovozu prošle godine nakon duge i teške bolesti. Imao je 91 godinu.