Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JE LI DJEVOJCI IZ VATIKANA PRESUDILA MAFIJA ILI SVEĆENSTVO? 'Sledila mi se krv kad sam čuo što je papa rekao'

Autor Mislav Bosančić

15-godišnja Emanuela Orlandi nestala je 1983. i do danas nije pronađena.

 Emanuela Orlandi nestala je 1983. Izvor: Profimedia

Obožavatelji misterioznih priča i istinitih zločina posljednjih su godina došli na svoje budući da true crime žanr naprosto cvjeta.

Veliki interes javnosti svakako je privukla Netflixova dokumentarna serija u četiri dijela pod nazivom 'Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi', koja se bavi misterioznim nestankom 15-godišnje djevojke Emanuele Orlandi koja je s obitelji živjela unutar samog Vatikana budući da joj je otac bio tamo zaposlen.

Kako je nestala djevojka iz Vatikana?

Emanuela je bila četvrto od petero djece Ercolea i Marije Orlandi, a u vrijeme nestanka pohađala je drugi razred srednje škole u Rimu. Djevojka je nestala prije gotovo 40 godina, 22. lipnja 1983. godine. Tog je ljetnog popodneva Emanuela otišla u glazbenu školu nakon čega joj se gubi svaki trag. Njezin brat Pietro otkrio je da ga je sestra molila da je odveze jer je kasnila, no on je odbio.

 Pietro Orlandi je brat Emanuele Orlandi Izvor: Profimedia

Razmišljao sam o tome toliko puta, govorio sam si da se možda ništa ne bi dogodilo samo da sam je pristao odvesti’, ispričao je kasnije.

Emanuela je kasnije u danu nazvala obitelj i saopćila im da je dobila ponudu za posao od predstavnice Avonove kozmetike, a sestra joj je savjetovala da prvo o tome raspravi s roditeljima. Kući se nikad nije vratila.

 Emanuela Orlandi nestala je 1983. Izvor: Profimedia

Istog su dana njezini roditelji prijavili nestanak policiji, no službeno je proglašena nestalom tek sljedećeg dana. Ubrzo su u lokalnim novinama Il Tempo, Paese Sera i Il Messaggero objavljene vijesti o njezinom nestanku zajedno s telefonskim brojem obitelji Orlandi, nakon čega su počeli primati pozive od kojih su neki zaista bili neobični.

U javnost je puštena i uznemirujuća snimka (čiji dio možemo čuti i u seriji) koju je netko na audio kazeti poslao njezinoj obitelji, a na kojoj se čuje ženski plač, stenjanje i molbe koje zvuče kao rezultat mučenja (neki pretpostavljaju i seksualnog mučenja), a talijanski mediji navode da su bila prisutna i tri muškarca.

'Prestanite, boli me. Koliko krvi, moj bože. Zašto ovo radite?', govori djevojka na snimci.

 Emanuela Orlandi nestala je 1983. Izvor: Profimedia

Policija je obitelji rekla da se radi o snimci izvučenoj iz pornografskog filma i nikad nije dokazano da se zaista radi o Emanuelinom glasu. Njezin brat Pietro je u jednom ranijem intervjuu otkrio da ne vjeruje da je na snimci njegova sestra.

Papin komentar potaknuo teorije zavjere

Jedan od tih poziva stigao je od mladića koji se predstavio kao Pierluigi, a drugi od mladića imenom Mario te su obojica tvrdili da su upoznali djevojku koja im se predstavila kao ‘Barbara’, a koja je prodavala Avonove proizvode i koja im je rekla da je pobjegla od kuće.

O Emanuelinom nestanku oglasio se i papa Ivan Pavao II. koji je prvi pretpostavku da se radi o otmici učinio službenom obraćajući se njezinim navodnim otmičarima, što je kasnije također potaknulo teorije zavjere i pitanja kako papa zna da se radi o otmici i zna li više nego što govori.

 Papa Ivan Pavao II. progovorio je o nestanku Emanuele Orlandi Izvor: Profimedia

Nakon papinog obraćanja, obitelj je dobila anonimni poziv od osobe koja je tvrdila da je Emanuela zarobljenica terorističke grupe koja traži oslobađanje Mehmeta Ali Agce, Turčina koji je u svibnju 1981. pucao na papu.

Javio se i muškarac koji je zbog naglaska dobio nadimak Amerikanac, a koji je na telefon puštao snimku Emanuelinog glasa. Nekoliko sati kasnije kontaktirao je Vatikan predlažući razmjenu - Emanuelu za Mehmeta. Spomenuo je i ‘Perluigija’ i ‘Marija’ za koje je tvrdio da su ‘članovi organizacije’.

 Emanuela Orlandi nestala je 1983. Izvor: Profimedia

Jedan od najčudnijih i najtežih komentara koji je došao od Vatikana bio je onaj koji je papa Franjo 2013., kad je došao na čelo katoličke crkve, uputio njezinoj obitelji.

‘Emanuela je na nebu’, rekao je papa, a Emanuelin brat Pietro komentirao je da mu je to ‘sledilo krv’.

Sledila mi se krv kad sam čuo da je papa rekao da je Emanuela mrtva. Ne znamo je li živa ili mrtva jer nema dokaza. Ali kad poglavar kaže da je Emanuela mrtva, to znači da on zna više nego mi’, ispričao je kasnije.

 Pietro Orlandi je brat Emanuele Orlandi Izvor: Profimedia

Budući da Emanuela nikad nije pronađena niti postoji ikakvo objašnjenje o tome što joj se dogodilo, tijekom četiri desetljeća nastale su brojne teorije.

Teorija o povezanosti Orlandi i Agce

Agca, čije su oslobođenje anonimni pozivatelji nastojali ishoditi, ranije je tvrdio da su Emanuelu Orlandi oteli bugarski agenti koji pripadaju turskoj ultranacionalističkoj organizaciji, kojoj je i on sam pripadao. U kasnijem intervjuu za talijansku državnu televiziju RAI rekao je da je djevojka živa, da nije u opasnosti i da živi u samostanu.

 Emanuela Orlandi nestala je 1983. Izvor: Profimedia

Porekao je da ima ikakvo konkretno znanje o samoj Emanueli te je istaknuo da je samo došao do ‘nekih logičnih zaključaka’. Za ovu teoriju ne postoje nikakvi dokazi.

Teorija o organiziranom kriminalu

2011. je Antonio Mancini, bivši član talijanske kriminalne organizacije naziva Banda della Magliana, natuknuo da je Emanuelina otmica jedan od ciljanih napada ove organizacije na Vatikan.

 Emanuela Orlandi nestala je 1983. Izvor: Profimedia

U svibnju 2012. talijanska policija je otvorila grob gangstera Enrica De Pedisa i uzela uzorke DNK-a, nakon što je 2005. netko anonimno dojavio da se u grobu nalaze dokazi da je De Pedisi povezan s Emanuelinim nestankom, a i njegova je bivša djevojka 2008. tvrdila da joj je on priznao da je oteo Emanuelu. Nikakvih dokaza o tome nije pronađeno.

Teorija o seks skandalu u Vatikanu

U lipnju 2012., nakon što je iskapanje De Pedisova groba ponovno privuklo pozornost talijanske javnosti na ovaj slučaj, istupio je tad 85-godišnji egzorcist Gabriele Amorth koji je tvrdio da je Emanuelu oteo član vatikanske policije kako bi je iskoristili na seks partijima, a zatim da je ubijena. Amorth je tvrdio da su u sve bili uključeni službenici jedne strane ambasade, no nije otkrio koje.

 Emanuela Orlandi nestala je 1983. Izvor: Profimedia

Organizirale su se takve zabave, a vatikanska policija bila je ta koja je regrutirala djevojke. Postojala je mreža u koju je bilo uključeno osoblje strane ambasade. Vjerujem da je Emanuela završila kao žrtva tih krugova’, rekao je otac Amorth za La Stampu.

Mnogo pozornosti je u seriji, koja istražuje različite teorije, privuklo svjedočenje Emanueline prijateljice koja je rekla da joj je nekoliko tjedana prije nestanka Emanuela priznala da ju je uznemiravao kardinal iz Vatikana. Istaknula je da se radilo o ‘neprimjerenom ponašanju seksualne prirode’.

 Pietro Orlandi je brat Emanuele Orlandi Izvor: Profimedia

U dokumentarcu se također spominju dosjei koji su ‘procurili’ iz Vatikana i u kojima se navodno spominju troškovi vezani za uzdržavanje Emanuele Orlandi u jednom samostanu u Londonu za razdoblje dulje od 14 godina, a pojavljuje se i ‘posljednja papirologija’ i njezin povratak u Rim, najvjerojatnije ne kao žive osobe.

Jedino u što sam siguran je to da Vatikan zna istinu’, zaključio je priču Emanuelin brat Pietro Orlandi.

Povezane Vijesti