Kažu da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. A to dokazuju brojni domaći političari i njihove supruge. Većina njih su samozatajne i nemaju veze s politikom, a neke od njih imaju uspješne karijere. Mi Vam u nastavku otkrivamo tko su supruge naših najpoznatijih političara.

Andrej Plenković i Ana Maslać

Hrvatski premijer Andrej Plenković (52), kao i većina političara, ne priča mnogo o svom privatnom životu. No poznato je da je od 2014. u braku s devet godina mlađom pravnicom, Dubrovkinjom Anom Maslać. Supružnici imaju kćer Milu i sinove Marija te Ivana.

Andrej Plenković i Ana Maslać u braku su od 2014.
IGOR KRALJ/PIXSELL 

'Sa suprugom sam se upoznao preko zajedničkih prijatelja', rekao je premijer kratko 2015. za Express.

Kako se saznalo, Ana je bila voditeljica saborske Službe za pravne poslove i ljudske potencijale te su se ona i Andrej upoznali u Hrvatskom saboru.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović

Ljubavna priča hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i prve dame Sanje Musić Milanović počela je prije više od 30 godina. Par se upoznao na proslavi Nove godine 1991., a ljubav je brzo planula te su već tjedan dana kasnije započeli vezu koja traje do danas. Vjenčali su se 1994. i imaju dva sina – Antu Jakova i Marka.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović imaju dva sina
Profimedia 

Sanja je 2010. doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Do 2011 radila je na fakultetu, a zatim kao epidemiologinja na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. U javnosti je poznata i po promoviranju zdravog načina života, zbog čega je više puta gostovala na dnevnicima nacionalnih televizija.

Gordan i Sonja Jandroković

Predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, dobro je poznat široj populaciji, dok njegovu samozatajnu suprugu Sonju viđamo puno rjeđe. Par se vjenčao 1994. godine. Sonja je po zanimanju liječnica, oftalmologinja i imaju troje djece - sinove Mihaela i Juricu te kćer Klaru.

Gordan i Sonja Jandroković u braku su od 1994.
FILIP HOFER 

Inače, Sonja Jandroković kći je ujaka Zorana Milanovića, odnosno predsjednikova sestrična pa su Jandroković i Milanović rodbinski povezani iako su politički rivali.

Božo i Maša Petrov

Saborski zastupnik i predsjednik Mosta, Božo Petrov (43), svoj privatni život drži podalje od očiju javnosti pa mnogi ni ne znaju tko je niti kako izgleda njegova supruga.

Ona je Maša Petrov, po zanimanju je učiteljica razredne nastave i radi u jednom naselju udaljenom 12 kilometara od Metkovića, piše Index. Ona i Božo godinama su u braku te imaju troje djece.

Božo Petrov i supruga Maša imaju troje djece
MIRANDA CIKOTIC/PIXSELL 

Par se rijetko zajedno pojavljuje u javnosti, a prvi put smo ih imali prilike vidjeti u ožujku 2016. na dodjeli Porina u Splitu.

Božo Petrov i supruga Maša imaju troje djece
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL 

U srpnju iste godine plijenili su pozornost na zagrebačkom Tomislavcu povodom zatvaranja Zagreb Classic festivala te početka Europskih sveučilišnih igara.

Nikola i Pava Grmoja

Supruga Mostovog saborskog zastupnika Nikole Grmoje, Pava Grmoja, gotovo se uopće javno ne eksponira. Samozatajna Pava radi kao nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Metkoviću.


O ljubavi i braku ovog para ne zna se mnogo. Ipak, poznato je da su se upoznali i zaljubili tijekom studija. Ljubav iz studentskih dana prerasla je u brak, a par danas ima jednu kćer.

Radimir i Marija Čačić

Marija Čačić, supruga Radimira Čačića, godinama ga prati u stopu te mu je najveća podrška, a to je pokazala i u najteže vrijeme za njihovu obitelj, u periodu dok je njezin suprug bio u zatvoru.

Ako se prisjetimo, 2014. godine je Radimir pušten iz kaznionice u Valturi kod Varaždina, deset mjeseci prije isteka kazne, a bio je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi.

Marija i Radimir Čačić nemaju djece
Marko Jurinec/PIXSELL 

Njegova supruga ga je često posjećivala u zatvoru. O gospođi Čačić koja je po struci arhitekt malo se toga zna. Gotovo uvijek nosi tamnu kratku kosu, hladnog izraza lica te se može reći da je samozatajna žena iz sjene.

Marija i Radimir Čačić nemaju djece
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL 

Vrlo rijetko se pojavljivala s mužem u javnosti, a na tome je upravo ona inzistirala. Čačići nemaju djece, no njihova su velika radost nećakinje.

Tomislav Tomašević i Iva Mertić Tomašević

Kad je Tomislav Tomašević postao gradonačelnik Zagreba, u prvi plan je došla i njegova samozatajna supruga Iva. Unatoč tome što je prva dama hrvatske metropole, Ivu ne viđamo često te se o njoj ne zna mnogo.

Iva Mertić Tomašević i Tomislav Tomašević upoznali su se 2008. godine.
IGOR KRALJ/PIXSELL 

Iva Mertić Tomašević je instruktorica joge, a ima diplomu iz komparativne književnosti i fonetike. Tomaševića je upoznala 2008. preko zajedničkih prijatelja. Zaručili su se 2015. u Lisabonu, a vjenčali godinu dana kasnije.

Iva Mertić Tomašević i Tomislav Tomašević upoznali su se 2008. godine.
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL 

Oboje dijele ljubav prema aktivizmu i avanturizmu pa su tako i medeni mjesec proveli u Nepalu. Iva niti ne izgleda kao tipična supruga političara te se u svojim rijetkim pojavljivanjima u javnosti uvijek drži ležernog stila i jednostavne garderobe.

Peđa Grbin i Altana Ati Hodžić

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin (43) rijetko govori o svom privatnom životu, no poznato je da je njegova supruga plavokosa Altana Ati Hodžić koja je medicinska sestra i radi na Rebru u Zagrebu.

Peđa Grbin i Altana Ati Hodžić u braku su od 2017.
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL 

Ona je mlađa od njega 10 godina, a prvi put su zajedno viđeni u kolovozu 2016. na odmoru, kad su bezbrižno šetali držeći se za ruke.Vjenčali su se godinu dana kasnije u tajnosti u pulskoj Gradskoj vijećnici nakon dvije godine veze, bez medijske pompe. Supružnici su u lipnju 2021. dobili sina Viktora.

Marijana i Ivica Puljak

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u braku je sa suprugom koja je također političarka – ona je saborska zastupnica Marijana Puljak.

U braku su punih 26 godina. Upoznali su se na prvoj godini fakulteta, a danas imaju troje djece, kćeri Emu i Ivu te sina Tomu.

Marijana i Ivica Puljak imaju troje djece
Jadran Babić 

Oboje su u intervjuu za Story prošle godine priznali kako dosad nisu imali nijednu ozbiljniju svađu ni krizu u braku.

Rekao bih da imamo nekoliko osnovnih principa po kojima se vodimo. To su sloboda, poštovanje, povjerenje i ljubav. Zbog odvojenog života nismo ni previše bili zajedno pa i to pridonosi odnosu, ne stignemo se ni posvađati. Kada malo bolje promislim, Marijana i ja se nikada nismo ozbiljno posvađali’, ispričao nam je Ivica kroz osmijeh.

Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić

Baš kao i Ivica Puljak, Nino Raspudić ima suprugu političarku, Mariju Selak Raspudić. Oboje su saborski zastupnici, a Marija je u veljači prošle godine za Story.hr otkrila kako je upoznala supruga.

Radili smo na istom fakultetu pa smo se površno znali iz viđenja. Jednom smo se tako slučajno sreli i duže zapričali, a ostalo je legenda’, kazala nam je.

Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić su najskladniji politički par domaće scene
EMICA ELVEDJI/PIXSELL 

Na pitanje kako sa suprugom usklađuje bračni život i onaj u saborskim klupama, odgovorila je: ‘U Saboru mu je lakše jer ima pravo da mi replicira’.

Detalji njihovog vjenčanja nisu poznati, no zna da se da imaju dvoje djece. Njihovo prvo zajedničko dijete je kći Danica, a u srpnju prošle godine dobili su sina Iliju. Također, Nino iz prvog braka ima kćer Floru.