Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconipreminuo je u 87. godini, a nedavno mu je dijagnosticirana leukemija, priopćila je milanska bolnica San Raffaele, piše CNN.

Što je leukemija?

Leukemija je maligna bolest koštane srži. Prema brzini razvoja simptoma i napredovanju bolesti, leukemije se dijele na akutne i kronične, a prema zahvaćenoj krvnoj lozi na limfocitne (limfoblastične) i mijeloične leukemije, piše PLIVAzdravlje.

Silvio Berlusconi imao je leukemiju
Profimedia 

Iako se njihov nastanak ponekad može povezati s izloženošću radioaktivnom zračenju, nekim virusima, kemikalijama te genetskim i nekim ranijim hematološkim bolestima, u većini slučajeva uzrok ostaje nepoznat.

Najčešći simptomi leukemije posljedica su neadekvatne funkcije koštane srži koju okupiraju bolesne stanice: opća slabost i nemoć (zbog razvoja slabokrvnosti tj. anemije), česte infekcije i povišena tjelesna temperatura (uslijed slabljenja normalnih imunoloških funkcija i disfunkcije bijelih krvnih stanica) te sklonost krvarenju (zbog sniženog broja krvnih pločica tj. trombocita). Mogu se javiti bolovi u kostima, noćno znojenje, mršavljenje, oteknuće zubnog mesa...

Silvio Berlusconi imao je leukemiju
Profimedia 

Što se tiče liječenja ove bolesti, to ovisi o vrsti leukemije. Primjerice, temelj liječenja akutnih leukemija su polikemoterapija i transplantacija krvotvornih matičnih stanica od zdravog davaoca. Za razliku od akutnih, kronična limfocitna leukemija najčešće nije agresivna bolest pa obično trećinu bolesnika nikada nije potrebno liječiti već ih se samo kontrolira, a bolesnici naposljetku umiru od nekog drugog uzroka.

Inače, Berlusconi se nedavno javio iz bolnice, i to video porukom iz svoje sobe.

'Evo me, tu sam za vas, prvi put u mjesec dana sam odjenuo košulju i sako', rekao je u unaprijed snimljenom govoru koji je pušten sudionicima kongresa njegove desničarske stranke Forza Italia.

Podsjetimo, Berlusconi je dao ostavku na mjesto premijera 2011. kad se Italija približila dužničkoj krizi grčkog stila i tad se suočio s brojnim skandalima, uključujući zloglasne 'bunga bunga' zabave.

Veronica Lario je druga supruga Silvija Berlusconija
Marco Merlini / LaPresse / Profimedia 

Što se tiče njegovog ljubavnog života, iza sebe ima dva propala braka, a njegova posljednja partnerica, s kojom je bio u vezi od 2020., je 53 godine mlađa političarka Marta Fascina. Par je u ožujku prošle godine imao 'simbolično' vjenčanje.

Silvio Berlusconi i Marta Fascina imali su 'simbolično' vjenčanje
Profimedia 

Kako su objasnili talijanski mediji, Silvio i Marta su imali sve što prava svadba zahtijeva poput torte i uzvanika, no nedostajao je službeni vjenčani certifikat. Simbolično vjenčanje simbolizira obećanje ljubavi, ali bez pravne moći.