Bivša premijerka Jadranka Kosor jedna je od najpoznatijih hrvatskih političarki, a mnogi ne znaju da je imala teško djetinjstvo. Naime, vršnjaci su je maltretirali, a otac nije htio čuti za nju. Detalje je otkrila 2020. u HRT-ovoj emisiji 'U svom filmu'.

Moji roditelji rastali su se kada sam imala dvije godine. Bio je to jedan grozan brak. Od tada sam živjela sama s bakom u Lipiku, jer je majka ostala u Međimurju zbog posla. Posjećivala me dva, tri puta godišnje do sedme ili osme godine. Otac nije htio čuti za mene… Tata mi je strašno jako nedostajao. To je mala sredina, bila sam jedino dijete bez oca u razredu. Počeli su me maltretirati i tući. Ja sam odlučila da to mora prestati, žestoko sam se potukla s jednim dječakom zbog toga, skoro sam mu oko izbila sa šalicom’, ispričala je Kosor i dodala da su je nakon toga prestali maltretirati.

Jadranka Kosor je bivša premijerka
Srecko Niketic/PIXSELL 

Iako otac nije htio čuti za nju, potajno mu je slala pisma, ali odgovora nije bilo.

Stalno sam čekala poštara ispred kuće, iščekivala sam njegov odgovor. Poštar mi je znao iz daleka mahati da nema ništa za mene. Onda je jedan dan došao i počeo mi mahati velikom žutom kuvertom. Rekao mi je da je iz Čakovca. Sakrila sam tu kuvertu od bake. I otišla sam je otvoriti u sobu. U velikoj žutoj kuverti bila su sva moja pisma koja sam poslala svom ocu. Neotvorena su bila… Tada sam shvatila da svom ocu ne značim ništa. Baš ništa. Od tada se o mom ocu nije više pričalo’, rekla je.

Jadranka Kosor je bivša premijerka
Robert Gašpert 

Ipak, ocu je pisala još jednom godinama kasnije, uoči svoje maturalne zabave.

‘Ja sam tati prije maturalne zabave pisala da sam najbolja u generaciji, da sam sjajna, priložila jednu fotografiju... Napisala sam da bi bilo dobro i da ga molim nakon svih pisama na koje nije odgovorio, da dođe, da mu to nudim kao vrstu "deala", da dođe i otpleše ples sa mnom i da više nikada neće imati nikakvu obvezu prema meni. Zaista sam bila uvjerena da će doći. Došla je maturalna večer, ja gledam na ta vrata. Moja je mama shvatila i jako se uvrijedila, rekla je "da sam ja njega zvala nakon svega što sam ja prošla". Bila sam uvjerena da će se pojaviti. Kada sam postala predsjednica Vlade, novinari su ga pitali o meni, a on je izgovorio: “Ja o toj osobi ne želim govoriti”’, otkrila je.

Jadranka Kosor je bivša premijerka
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL 

Dodala je kako je ocu otišla na sprovod kad je preminuo.

Kad su mi javili da je umro, to je bila jedna užasna kombinacija. Ja kao kćer dolazim i izražavam sućut njegovoj obitelji, a ja sam njegova obitelj. To je bilo nešto potpuno nadrealno’, ispričala je.

Jadranka Kosor je bivša premijerka
Srecko Niketic/PIXSELL 

Oca se prisjetila u ožujku prošle godine, na Dan očeva.

'Danas je kažu, dan očeva. Svog oca nisam upoznala, imala sam dvije godine kad me zadnji put vidio. I više nikada jer me nije htio. A samo sam željela ušuškati svoj mali dječji dlan u očev dlan. Da me tata vodi za ruku', napisala je tad na Twitteru.