Za ime Josipa Broza Tita vezuju se brojne žene, a mnogima je najpoznatija njegova četvrta i posljednja suprugaJovanka Broz. Međutim, malo se zna o njegovoj prvoj supruzi s kojom je dobio sina Žarka. U pitanju je Ruskinja Pelagija Denisova Belousova, žena izuzetne ljepote koja je u brak s Titom stupila kad je imala samo 14 godina.


A ovako je sve počelo. Tito je bio u Rusiji u zarobljeništvu carske ruske vojske tijekom Prvog svjetskog rata, a 1915. je teško ranjen na istočnom frontu. Tijekom oporavka u Omsku upoznao mladu Pelagiju koja je rođena u seljačkoj obitelji u selu Mikhaylovka kod Omska.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

Kad se zaljubila u Tita imala je samo 13, a on 24 godine. Vjenčali su se 1918. i četiri godine kasnije preselili su se u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Svi su je opisivali kao zgodnu i plahu, ali neobrazovanu i bojažljivu ženu.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

Prije nego što su dobili sina Žarka u veljači 1924., ostali su bez troje djece. Prvo dijete im je umrlo pri porodu, a Zlatica i Hinko, koji su potom došli na svijet, preminuli su kao djeca. U veljači 1924. rodio se Žarko Broz koji će kasnije postati sovjetski časnik. Preminuo je 1995. godine.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
AFP / AFP / Profimedia 

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca Pelagija se bavila domaćinstvom i obitelji, a jedno vrijeme je radila u tvornici namještaja. Postala je član Komunističke partije Jugoslavije 1926. i sudjelovala je u demonstracijama te je nekoliko puta bila uhićena.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

Nakon Titovog uhićenja 1926. godine, sa sinom se vratila u Sovjetski Savez. Pelagija i Tito su se službeno razveli 1936., a on je samo pola godine kasnije u Moskvi stupio u brak s Njemicom Elzom Johanom Kenig koja je dobila pseudonim Lucija Bauer.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
- / Universal images group / Profimedia 

Pelagija se poslije razvoda preudala, a kasnije je bila i uhićena. Kad se vratila iz progonstva, više nije živjela u Moskvi, a tek 1966. saznala je da je njezin sin Žarko živ.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia 

Prije nego što je umrla, sin ju je posjetio i tad se prvi put susreo sa sestrom Ninom koju je njihova majka dobila u drugom braku. Pelagija je preminula u Moskvi 1968., a urna joj je položena na Novodevičjem groblju u Moskvi.