Bivši HDZ-ov župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, jedan je od najskandaloznijih hrvatskih političara. U prosincu 2020. je pravomoćno osuđen za brutalno premlaćivanje svoje supruge Mare. Na izborima se iduće godine nije kandidirao. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, s tim da mu je izrečena uvjetna osuda pa nije morao u zatvor. U obrazloženju ranije presude, sudac u Slavonskom Brodu detaljno je opisao što je Tomašević činio supruzi od srpnja 2016. do listopada 2017., pisao je 24sata.

Alojz Tomašević je bivši HDZ-ov župan Požeško-slavonske županije
Ivica Galovic/PIXSELL 

Učestalo joj je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je rukama za vrat i stiskao te ju šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati joj grkljan. U srpnju 2016. godine, nakon što se vratio sa službenog puta, a supruga mu rekla da je ondje sigurno bio s ljubavnicom, šakom ju je udario u predjelu oka. U listopadu 2017. nakon što je supruga čula da razgovara na mobitel i pitala 'Je li te to ku*a zove?', u nakani da je tjelesno ozlijedi, više ju je puta udario po glavi. Potom ju je obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao. Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio njezine nadlaktice i rukama i nogama snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator’, čitao je sudac obrazloženje presude.

Tko je Alojz Tomašević?

Rođen je 7. rujna 1961. u Bučju pokraj Pleternice. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990., pripadnik 108. i 123. brigade Hrvatske vojske, pisao je Index. Zvanje diplomiranog ekonomista stekao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Alojz Tomašević je bivši HDZ-ov župan Požeško-slavonske županije
Ivica Galovic/PIXSELL 

Završio je Zapovjedno-stožernu i ratnu školu Oružanih snaga RH. Tijekom vojne karijere školovan je i u Mađarskoj, Engleskoj, SAD-u te Kanadi.

Na neposrednim izborima 2. lipnja 2013. građani Požeško-slavonske županije izabrali su ga za požeško-slavonskog župana, kao kandidata koalicije HDZ - HSS - HSLS - HSP dr. Ante Starčević - Stranka umirovljenika.

Alojz Tomašević je bivši HDZ-ov župan Požeško-slavonske županije
Ivica Galovic/PIXSELL 

U fokusu javnosti našao se u veljači ove godine, kad se ozlijedio nakon što je pao s konja. Sudjelovao je u takozvanom pokladnom jahanju u Zagrađu, nedaleko Požege. Konj se u jednom trenutku propeo i zbacio ga iz sedla, a konj se potom srušio na njega.

Vjerojatno sutra izlazim iz bolnice. Malo boli, ali proći će. To je moj konj i vjerojatno se nešto prepao. Ali dobro smo i on i ja’, rekao je za 24sata Tomašević koji je nakon nesreće zadržan na odjelu traumatologije.