Gradonačelnik Pule Filip Zoričić nedavno se našao u središtu pozornosti nakon što je zabranio koncert koji je trebao biti održan 25. ožujka u pulskom Domu sportova. Naime, Zoričić nije zadovoljan vrstom glazbe koja se trebala tamo svirati, a sad je to komentirala književnica Vedrana Rudan koja je na svojoj stranici Rudan.info objavila tekst pod nazivom ‘Kad je nitko netko’.

Vedrana Rudan redovito komentira društvene aktualnosti
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL 

Da ne povjeruješ. Lik se bavi glazbom. Lik je proučio “cajke”. Lik je odlučio da “cajke” neće u njegovu butigu, a njegova butiga su svi pulski “javni prostori”. Što su “cajke” i što je “turbo folk” ne mogu se dogovoriti ni ugledni, hrvatski muzički kritičari i kritičarke pa ih ni ja neću pokušati definirati. Ipak, nešto malo znam. “Cajke” su pjesmuljci koje pjevaju “oni tamo”, a masovno ih slušaju ovi ovdje. Pjevači i pjevačice ne pozivaju ni na kakva klanja ni mržnju, ni nasilje, dapače, zavijaju na temu ljubavi, rastanka, sastanka… Kud ćeš bolje. Tko na to želi rezati žile, neka reže. Po kojim kriterijima bilo koji političar takvu glazbu smije zabraniti u “javnim prostorima”?’, napisala je među ostalim.

Vedrana Rudan redovito komentira društvene aktualnosti
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL 

Dodala je kako se slaže 'da bi se u javnim prostorima trebala organizirati događanja koja će nas sve skupa produhoviti i oplemeniti'.

Ali, kad bismo u Hrvatskoj uveli kriterije osnovne pristojnosti onda bi se mnoge “javne zgrade” morale pod hitno zaključati. Nabrojit ću samo neke: sabor, prostorije vlade, zgrada ministarstva kulture, zgrade svih hrvatskih sudova, sve katoličke crkve, sjedišta svih političkih stranaka… Kako vidimo, tako nešto nikome ne pada na pamet. Hrvatskoj su cajke i turbofolk očito rana koja najviše boli. Strašno je što likovi poput onoga iz Pule imaju moć da se ponašaju bahato i da misle da su netko. Misle da su netko jer oni jesu netko. Koliko god bili neznalice, priprosti, zlobni i neobrazovani. Neobrazovana sam i ja. Priznajem, o glazbi znam malo ili ništa. Ipak, nije da baš do mene ne dopire turbo slušana hrvatska glazba. Pustit ću vam je na kraju teksta. Tko izdrži do kraja, svaka mu čast’, zaključila je Rudan.