Pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić oduvijek je bio zanimljiv medijima i javnosti, a mnogi se i danas sjećaju njegove bivše glasnogovornice Ive Mije Erak.

Tko je Iva Mia Erak?

Rođena je 12. studenog 1977. u Zagrebu i dio školovanja provela je u Zagrebu. Kako joj je očuh radio u diplomaciji, kao 11-godišnjakinja se obitelji preselila na Filipine gdje je završila osnovnu školu. Srednju školu završila je u Kini, gdje je pohađala i britanski fakultet. Nakon diplome ekonomije, s 19 godina vratila se u rodni Zagreb i upisala magisterij iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti, pisao je Nacional.

Iva Mia Erak je bivša glasnogovornica Milana Bandića
Boris Scitar/PIXSELL 

Javnost ju je upoznala 2005., kad je na izboru ljepote Mrs. Globe Hrvatska izabrana za najljepšu gospođu Hrvatske. Te iste godine predstavljala je Hrvatsku na izboru za najljepšu gospođu svijeta i postigla zapažen uspjeh.

Ni godinu dana poslije, u lipnju 2006., iz glamuroznog svijeta manekenstva prešla je u politiku i postala glasnogovornica Demokratskog centra. Zatim je 2007. postala glasnogovornica Milana Bandića. Mnoge je tad zanimalo zašto je upravo nju zagrebački gradonačelnik izabrao za glasnogovornicu.

Iva Mia Erak je bivša glasnogovornica Milana Bandića
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL 

To trebate pitati njega. Ja vam samo mogu reći da sam ispunjavala sve uvjete natječaja – znanje dvaju stranih jezika, visoko obrazovanje i pet godina rada u struci’, rekla je ona za časopis EXTRA.

Ljubavni život

Prije nego je počela raditi za Bandića, Iva Mia Erak udala se za zagrebačkog stomatologa Ivora Eraka s kojim je dobila kćer Karlu. Samo dva mjeseca nakon što je postala glasnogovornica zagrebačkog gradonačelnika, spominjao se raspad njezinog četverogodišnjeg braka, pisao je 24sata. Iako je u medijima izbjegavala govoriti o razvodu, za Extru je 2008. otkrila kako je u tijeku brakorazvodna parnica.

Iva Mia Erak je bivša glasnogovornica Milana Bandića
PETAR GLEBOV/PIXSELL 

U rujnu 2009. prestala je raditi za Bandića. Naime, njezin ugovor trajao je dotad, a ona je odlučila da nakon toga neće ostati u Bandićevom uredu, već je prihvatila bolje plaćen posao u konzultantskoj tvrtki koji će joj, kako je rekla, ostaviti više vremena za druženje sa svojom kćeri, pisao je Index. Iva je za Bandića radila dvije godine, a za svoj posao dobivala je plaću od 10.000 kuna mjesečno, pisao je Jutarnji list.

U fokusu javnosti našla se u srpnju 2010. kad je rodila sina kojem je dala ime Mark, a svi su se pitali tko je otac njezinog djeteta. Domaći mediji su pisali da je on Zvonko Zubak, poduzetnik i bivši trgovac oružjem. Sumnje su se dodatno produbile u ljeto 2011. kad je Iva Mia snimljena sa Zubakom na Braču, no ni tad nije htjela potvrditi niti demantirati glasine da je on otac njezinog djeteta.

Iva Mia Erak je bivša glasnogovornica Milana Bandića
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL 

Ne bih to ni ovog puta željela komentirati’, rekla je za Index, a ranije je samo otkrila da se radi o starijem poduzetniku iz inozemstva, pisao je 24sata.

Gdje je danas Iva Mia Erak?

Bivša Bandićeva suradnica u međuvremenu je promijenila prezime pa je danas Iva Mia Krušlin i bavi se promoviranjem te učenjem mindfulnessa.

Mindfulness je mentalna praksa, jedan trening kroz koji vježbamo svoj um. Srž cijele prakse počiva na disanju i vraćanju misli u stanje balansa kako bi u kriznim situacijama naš um lakše vratio potrebne informacije i omogućio nam da donesemo ispravnu odluku’, rekla je 2019. za Jutarnji list.

Krušlin je direktorica i trenerica u tvrtki Iva Mia Coaching d.o.o.

Iva Mia Coaching d.o.o. pomaže tvrtkama u stvaranju novog načina rada i organiziranja kako bi potakli vodstvo tvrtke/top menadžment i zaposlenike da svjesno prilagode poslovanje u svijetu koji se stalno mijenja. Kroz individualni i grupni rad gradimo unutarnje kapacitete top menadžera i zaposlenika te im pomažemo da se bolje nose sa stresom povećajući svoju efikasnost i unutarnje zadovoljstvo’, piše na stranici tvrtke, gdje se može vidjeti i njezina fotografija.

Iva Mia Krušlin bavi se promoviranjem te učenjem mindfulnessa
Press 

Sudeći po njoj, ova atraktivna plavuša nije se mnogo promijenila osim što je pustila kosu.

A kako je Krušlin ušla u taj svijet? Kako je rekla, nakon što je rodila sina odlučila se posvetiti djeci i ostati kod kuće. U idućih pet godina otkrila je da želi i dalje raditi na sebi te se upoznala s tehnikama meditacije te mindfulnessa. Ujedno je odlučila nastaviti svoje obrazovanje pa je 2016. upisala školu za javne politike na američkom Harvardu, pisao je Jutarnji list.

Kroz studij je stupila u kontakt s britanskim parlamentarcima te članovima Oxforda koji su na njezin prijedlog doveli mindfulness praksu na Harvard. Inspirirana tim postignućem, isto je odlučila napraviti i u Hrvatskoj.