Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher danas bi slavila 98. rođendan. Jedna od najpoznatijih političarki svih vremena rođena je 13. listopada 1925. godine. Njezin život bio je i više nego zanimljiv.

Margaret Thatcher bila je britanska premijerka
Jean-Loup GAUTREAU / AFP / Profimedia 

Nježnu stranu 'Željezne Lady' otkrila je autorizirana biografija barunice Thatcher, uključujući detalje o ljubavnom trokutu koji uključuje budućeg muža njezine sestre, piše Huffington Post.

Farmer Willie Cullen obasipao je tadašnju Margaret Roberts darovima - uključujući i torbicu - nakon što se par upoznao 1949., no budući premijer odlučio je da bi bio bolji par njezinoj starijoj sestri Muriel.

Margaret Thatcher bila je britanska premijerka
Profimedia 

Knjiga je otkrila i podatke o njezinoj prvoj romansi koju je započela dok je bila studentica na ratnom Oxfordu. Izvadci iz biografije Charlesa Moorea objavljeni u The Daily Telegraphu pokazuju kako njezini rani dojmovi o budućem suprugu Denisu nisu bili posve pozitivni, u pismu Muriel pisala je o 'bojniku Thatcheru, koji ima stan u Londonu (oko 36 godina), mnogo novca)... ne baš privlačno stvorenje - vrlo suzdržano, ali prilično lijepo'.

Margaret Thatcher sa suprugom Denisom Thatcherom
Profimedia 

Knjiga se oslanja na gomilu pisama buduće torijevske vođe svojoj sestri, uglavnom od 1940. do ranih 1950-ih, u kojima opisuje njezine romanse i prve političke pothvate. Dok je bila na koledžu Somerville u Oxfordu, započela je svoju prvu vezu s Tonyjem Brayem, vojnim kadetom kojeg je upoznala preko Udruge konzervativaca Sveučilišta Oxford.

Na čajanki se dokazala kao 'dobra domaćica' kuhajući kolače, a u ožujku 1945. on joj je poklonio buket karanfila dok je par bio na balu u hotelu Randolph. Upitan o tome 60 godina kasnije, gospodin Bray je briznuo u plač kad ga se podsjetilo na plavu haljinu koju je nosila njegova pratilja, rekavši: 'Bila je to vrlo posebna večer'.

Margaret Thatcher bila je britanska premijerka
Profimedia 

No veza je propala jer je g. Braya vojna obuka odvela s Oxforda, iako se ponovno čula s njim kad se vratio u to područje 1948. i imala je još nekoliko spojeva. Do 1949. radila je kao kemičar istraživač u tvrtki BX Plastics u Manningtreeju u Essexu, gdje je upoznala gospodina Cullena i bila odabrana kao konzervativna kandidatkinja za Dartford, gdje je prvi put predstavljena svom budućem suprugu.

Unatoč tome što je izlazila na niz spojeva s gospodinom Cullenom, činilo se da je Thatcher željela da on upozna njezinu sestru, pa joj je napisala:

Margaret Thatcher bila je britanska premijerka
Profimedia 

'Jučer sam otišla na filmove sa svojim prijateljem farmerom i pripremila ga da te jednom sretne. Pokazala sam mu snimku tebe i mene zajedno - a on je rekao da jedva može uočiti razliku pa sam pomislila kako bismo se lako mogli zamijeniti. Kada možete doći na vikend?'.

Novinar Charles Moore, koji je napisao autoriziranu biografiju Margaret Thatcher, istražio je njezin jedinstven, poseban odnos s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom.

Margaret Thatcher bila je britanska premijerka
Profimedia 

Ovo dvoje vođa okupilo se u sjeni Hladnog rata i nuklearnog Armagedona, a Charles upoznaje ljude koji su bili s njima u prostoriji dok su se suočavali s velikim izazovom svog doba. Govorilo se i da su političke srodne duše, a pojavile su se i priče da se iz njihovo prijateljstva pretvorilo u nešto više.

Dana 8. travnja 1949., samo nekoliko tjedana nakon što je započela njezina veza s Williejem, natjerala je Muriel da ostane u Colchesteru i upoznala ju je s njim. Ali g. Cullen je ustrajao u svojim pokušajima da se dodvori budućoj premijerki, poklonivši joj 'strašno skup' parfem i 'vrlo lijepu' torbicu s njezinim inicijalima. Napisala je: 'Sada ću morati još neko vrijeme izdržati s Williamom!'.

Ali u istom pismu svojoj sestri rekla je da ide na Rotary Ball u North Kentu 's mladićem po imenu Dennis Thatcher koji je generalni direktor tvornice boja Atlas u Erithu...

Margaret Thatcher bila je britanska premijerka
Profimedia 

On je u redu - ali je najnepopularniji među svim muškarcima. Previše je ratoboran u odnosima s njima i njima se to prirodno ne sviđa’, napisala je.

Do siječnja 1950. proces prebacivanja naklonosti gospodina Cullena na stariju sestru bio je uvelike u tijeku, kao što je otkriveno u pismu Muriel.

'Pisala sam Williamu onako kako sam vam rekla. Napisao je pismo meni - mnogo toplijeg tona od ostalih i mora da su se njih dvoje poklopili u pošti... Sastajemo se u Londonu u subotu popodne da razgovaramo o različitim aspektima 'nas troje' i to će tada biti prekinuto između njega i mene, zauvijek i sve', napisala je.

Margaret Thatcher bila je britanska premijerka
Profimedia 

Do susreta nije došlo, ali je par razgovarao o situaciji telefonom i 'rekla sam mu da ću se od sada 'u zakonu' ubuduće zanimati samo kao sestra'.

'Činio se prilično zadovoljan i prilično je zadovoljan 'budućim izgledima', napisala je.

Margaret Thatcher bila je britanska premijerka
JOHNNY EGGITT / AFP / Profimedia 

Na Valentinovo 1950. g. Cullen i Muriel Roberts objavili su svoje zaruke i vjenčali se u travnju te godine. Margaret Thatcher, koja nije uspjela u pokušaju da osvoji sigurno laburističko mjesto u Dartfordu na izborima u veljači, bila je njihova jedina djeveruša.

Željezna Lady udala se 1951. za Denisa Thatchera i s njim je ostala sve do njegove smrti 2003. godine. Par je dobio dvoje djece – sina Marka i kćer Carol. Margaret Thatcher preminula je 8. travnja 2013.