Prije točno šest godina je nakon dugotrajne bolesti preminuo Hrvoje Šarinić, nekadašnji hrvatski premijer i jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana. Umro je 21. 7. 2017. u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh. Imao je 82 godine.

Tko je bio Hrvoje Šarinić?

Rođen je 17. veljače 1935. u Sušaku. Nakon završetka gimnazije, 1952. upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu, smjer mostogradnja. Po završetku studija odlazi u Francusku, gdje radi na izgradnji nuklearnih elektrana, piše 24sata.

Hrvoje Šarinić bio je jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana
Dalibor Urukalović/PIXSELL 

U politiku je ušao krajem 1989. i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a od kolovoza 1992. do travnja 1993. obnašao je dužnost predsjednika Vlade. Nakon toga je u nekoliko navrata obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika.

Hrvoje Šarinić bio je i šef hrvatskog pregovaračkog tima za pregovore s pobunjenim Srbima te je kasnije priznao da se deset puta tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem. Obnašao je i poslove voditelja Povjerenstva Republike Hrvatske za odnose s UNPROFOR-om.

Hrvoje Šarinić bio je jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana
Dalibor Urukalović/PIXSELL 

Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ugovorio izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues. Što se tiče njegovog privatnog života, bio je u braku sa suprugom Erikom, s kojom je dobio trojicu sinova.

Smrt sina

U bizarnoj prometnoj nesreći, u ljeto 1998., poginuo je Šarinićev stariji sin Mario. U samom središtu Zagreba, u Klaićevoj ulici, Mario, inače pilot Tuđmanova predsjedničkog zrakoplova, izgubio je kontrolu nad motorom, pao na asfalat i preminuo od posljedica teških ozlijeda glave, piše Express.

Policijska istraga nesreće pokazala je da nije bilo drugih uzroka pogibije Maria Šarinića osim neopreznosti vozača motora. Njegov otac nije previše vjerovao MUP-u kojeg su tada kontrolirali oni isti koji su protiv njega plasirali afere u medije. Počele su kružiti priče da je Mario Šarinić likvidiran kako bi se poslala poruka ocu da se smiri.

Hrvoje Šarinić bio je jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana
Dalibor Urukalović/PIXSELL 

Naime, spominjalo se da je Šarinić, nekoliko dana prije smrti njegova sina, kao odgovor protivnicima iz HDZ-a, planirao objaviti kompromitirajuće podatke o povezanosti HDZ-ovih radikala s golemim financijskim aferama, uključujući i poznate malverzacije oko Dubrovačke banke. Ta je afera imala i svoj upitan sudski epilog, a i unatoč tome nikad nisu vraćeni milijuni tadašnjih njemačkih maraka koji su prebačeni u Hercegovinu, piše Express.

Nakon tragične smrti sina i poraza HDZ-a na izborima 2000. Hrvoje Šarinić povukao se iz javnog života. Napisao je knjigu o tajnim pregovorima sa Slobodanom Miloševićem. U javnim istupima vrlo je lijepo govorio o Franji Tuđmanu unatoč njihovom političkom i osobnom razlazu. Ipak, do kraja života progonila ga je misao o tome kako je poginuo njegov sin Mario i tko je za to kriv.