Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, progovorila je o odnosu s premijerom Andrejem Plenkovićem za vrijeme njezinog mandata.

Blaženka Divjak je bivša ministrica znanosti i obrazovanja
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL 

'Nas dvoje nismo bili u najboljim odnosima jer smo prolazili bitno različitim životnim putevima i držali do dosta različitih vrijednosti i ciljeva. Trebalo je puno pregovora, često i burnih, da uspijem provesti neke značajne projekte. Iako je meni podršku dao HNS, bila sam nestranačka ministrica i stranačka stega nije se mogla na mene primijeniti. Mislim da je to ekipu iz HDZ-a nerviralo. Imala sam formirane i jasne stavove koji su bili rezultat mojeg rada kao sveučilišne profesorice i dosta dugog životnog iskustva u znanosti i obrazovanju. Nije mi bilo stalo hoću li biti ministrica tri tjedna ili tri godine. Bitni su mi bili projekti. Mislim da premijer to nije mogao shvatiti ni prihvatiti. Premijer je pokušavao većinu mojih projekata staviti „na čekanje“. Trebalo mi je jedno vrijeme dok nisam shvatila da je on dogovor oko projekata zbog kojih sam ja ušla u Vladu držao dosta labavima. A ja ne', rekla je za Nacional.

Blaženka Divjak bila je ministrica znanosti i obrazovanja u vladi Andreja Plenkovića
Patrik Macek/PIXSELL 

Divjak je nedavno dobila sudski spor u kojem ju je tužio bivši rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras, a sad je otkrila o kakvom sporu se radilo.

Blaženka Divjak je bivša ministrica znanosti i obrazovanja
GORAN STANZL/PIXSELL 

'Za klevetu su me tužili pravna osoba Sveučilište u Zagrebu i tadašnji rektor Boras, kao privatna osoba, jer sam javno rekla da su nezakonito zapošljavali. Kada je došao novi rektor Lakušić, on je nastavio s besmislenim tužakanjem, umjesto da je izvukao Sveučilište iz tog sramotnog postupka. Nakon tri godine obijesnog parničenja, sud je presudio da sam bila u pravu, odnosno ne samo da to nije kleveta, već postoje čvrste podloge za moje tvrdnje. Sramota je da sadašnji rektor Lakušić nije shvatio da tu tužbu treba povući i prestati s glupom praksom svojeg prethodnika. Zašto nije povukao? Možda zato što nije mario za taj proces unatoč mojim upozorenjima. Drugi razlog može biti da pošalje poruku svima nama sveučilišnim profesorima da trebamo biti kuš i da ne propitujemo ono što radi rektor i njegova svita. Jedan od razloga zašto akademska zajednica šuti po mnogim pitanjima je i taj da ne završe na sudu, kao ja i neki drugi profesori, novinari i studenti. Tako da vrlo malo ljudi govori javno o prethodnim pitanjima oko izbora u znanstveno-nastavna zvanja Banožića i Fuchsa, ali i šuti kod donošenja zakona, statuta, raspodjele resursa…', ispričala je.