Jedan od najpoznatijih predsjednika SAD-a, John F. Kennedy, bio je u braku sa suprugom Jacqueline, koja je ostala uz njega sve do njegove smrti 1963. godine.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Library of Congress / Everett / Profimedia 

Ljubavna priča Johna F. Kennedyja i Jackie Kennedy

U proljeće 1951., na večeri koju je organizirao Charles Bartlett, John je upoznao novinarku Jacqueline Bouvier podrijetlom iz bogate njujorške obitelji.

'Nagnuo sam se iznad biljke i zamolio je da iziđe sa mnom. Upoznao sam puno atraktivnih žena, ali samo sam se s jednom mogao oženiti. I oženio sam se', rekao je o Jackie koju je zaprosio 1953. godine.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Profimedia 

Vjenčali su se 12. rujna 1953. u Newportu ispred 800-tinjak gostiju. Kum je bio njegov brat Robert, a kuma njezina sestra Lee Bouvier Canfield s kojom je John navodno spavao dok je Jackie bila u bolnici rađajući Caroline.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia 

Upravo je Jackie velikim dijelom zaslužna za njegovu popularnost i ugled koji je uživao među sunarodnjacima. Smatrali su ih parom iz snova, izgledali su uistinu zaljubljeno, a njihove prve godine provedene u Bijeloj kući mnogi nazivaju godinama Camelota zato što je njihov život izgledao kao iz bajke.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

Ljudi su željeli biti kao Kennedyji i obožavali su Jackie. Tijekom službenog puta u Francusku sva je pozornost bila usmjerena na nju.

'Ja sam muškarac koji je pratio Jackie u Parizu. Uživao sam', našalio se.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Ronnie Paloger / Zuma Press / Profimedia 

Američka prva dama je svom suprugu tolerirala brojne afere i ljubavnice, a da ga zanimaju jedino zabava i vlastito zadovoljstvo, bilo je najočitije 1956. godine. Nakon spontanog pobačaja 1955., Jackie je 1956. rodila mrtvu kćer, a John je tada bio na Mediteranu i zabavljao se sa ženama.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

'Zašto bih se vraćao? Koje koristi od toga?', bila je njegova reakcija.

Jackie je u prvoj godini braka upoznala pravu narav svog supruga.

'Lutala je uokolo i izgledala kao da je preživjela pad aviona', rekao je njezin prijatelj.

'Znala je što se događa, ali je odlučila ignorirati suprugovu nevjeru', napisala je novinarka Bedell Smith.

Jacqueline Kennedy bila je prva dama SAD-a
Mary Evans/Allstar/Cinetext/Morg / Mary Evans Picture Library / Profimedia 

Čak je smatrala da je nekvalitetan seksualni život, zbog čega je u početku krivila sebe, razlog njegovih afera. Nakon što joj je doktor dao nekoliko savjeta, pohvalila se da se stanje u bračnom krevetu popravilo, ali je John nije prestao varati. Razmišljala je i o razvodu, ali nagađa se kako joj je stari Joe ponudio milijun dolara da to ne napravi.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

Njemu Jackovo ponašanje nije bilo skandalozno jer je bio isti. Jackie se u potpunosti posvetila kćeri Caroline koju je rodila u studenome 1957. te sinu Johnu Jr. rođenom u studenome 1960. U kolovozu 1963. rodila je Patricka, no umro je nakon dva dana. Nekoliko mjeseci poslije, 22. studenoga 1963., Kennedy je ubijen u Dallasu.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Minneapolis Star Tribune / Zuma Press / Profimedia 

'Tijekom vožnje do bolnice stalno sam mu govorila: 'Jack, volim te, čuješ li me?!'. Držala sam mu tjeme kako mu mozak ne bi iscurio...', rekla je Jackie nekoliko tjedana nakon njegove smrti.

Jacqueline Kennedy preminula je 19. svibnja 1994. u 65. godini.