Bio je petak, 22. studenoga 1963. kada je svijet nakratko stao. Dok se za službenog posjeta Dallasu vozio u otvorenom automobilu, hicem u glavu ubijen je jedan od najkarizmatičnijih američkih predsjednika John Fitzgerald Kennedy. Mit o njemu i modernom Camelotu koji je stvorio sa suprugom Jackie od tada samo raste, a svake godine objavi se novi dokumentarac ili knjiga koji ‘baca novo svjetlo’ na ubojstvo i njegove počinitelje.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Public Domain / mediadrumworld.c / Media Drum World / Profimedia 

Bio je 35. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, vladao je svega dvije godine, a podrijetlom je bio iz velike, bogate i utjecajne irske katoličke obitelji koja je imala jako uporište u politici. Zagovarao je moderne, liberalne i ponekad idealističke stavove koje je naciji iznosio u inspirativnim govorima. Iako kratak, njegov boravak u Bijeloj kući nije prošao bez incidenata. Kako bi svrgnuo Fidela Castra, neuspješno je napao Kubu, a u zamjenu za vruću noć pod plahtama, bio je gotovo spreman žrtvovati karijeru.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

Jack, kako su ga zvali od milja, rođen je 29. svibnja 1917. u Brooklineu, u Massachusettsu, kao drugo od devetero djece Josepha Kennedyja i Rose Fitzgerald. Uz njega su imali Josepha P. Jr. (Joea), Rosemary, Kathleen, Eunice, Patriciju, Roberta (Bobbyja) i Edwarda (Teddyja). Njihovo djetinjstvo, ali i ostatak života, obilježio je otac, ambiciozan čovjek koji je postigao uspjeh u poduzetništvu i politici.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

Joe je kao 25-godišnjak postao predsjednik jedne bostonske banke, a uspješno trgujući na burzi povećao je bogatstvo koje je, tri godine prije nego što je John krenuo u utrku za predsjedničkom foteljom, procijenjeno na 200 do 400 milijuna dolara. Financirao je i predsjedničku kampanju Franklina D. Roosevelta 1932., a on ga je zauzvrat 1937. imenovao američkim veleposlanikom u Velikoj Britaniji. Političku karijeru završio je 1940., kada je američku javnost uvjeravao da bi SAD trebao pružiti pomoć Hitleru i nacistima.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Rrauction/Exclusivepix Media / Zuma Press / Profimedia 

Unatoč obvezama, uvijek je bio prisutan u životu svoje djece. Učio ih je da budu ambiciozni i poticao da za večerom razgovaraju o politici. Učio ih je da se nikada ne zadovolje drugim mjestom. Morali su se međusobno natjecati, ali kada bi nastao sukob s nekim izvan njihova klana, očekivao je da se ujedine.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
HO / AFP / Profimedia 

Joeov posao sve se više širio i obitelj se preselila u New York, gdje su dva najstarija sina upisana u srednju školu za bogatašku djecu Choate. Joe Jr. bio je popularni sportaš, a John uvijek u njegovoj sjeni. Imao je osrednje ocjene, bio neposlušan, sukobljavao se sa školskim autoritetima, ali imao je dar sklapanja prijateljstava.

'Kada bi se nasmijao, mogao je šarmirati i ptice na grani', prisjetio se tadašnji ravnatelj škole.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
JFK Collection / Zuma Press / Profimedia 

I John se bavio sportom. Igrao je tenis, košarku, nogomet i golf. Volio je i čitati, ali trudio se samo oko predmeta koji su ga zanimali - povijesti i engleskog.

'Budući da imam puno iskustva u procjeni ljudi, definitivno znam da ti imaš sve potrebne kvalitete i da ćeš daleko dogurati... Ne očekujem previše i neću biti razočaran ako se naposljetku pokaže da nisi genij, ali uvjeren sam da možeš biti vrijedan građanin', napisao mu je otac u pismu.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

Budući da je Joe bio svega dvije godine stariji od Jacka, nije bilo neobično da se dječaci bore za vodeći položaj u obitelji. Ponekad su se toliko tukli da su mlađa djeca bježala na kat i skrivala se, a otac je branio da se itko umiješa. Želio je da se slabiji Jack sam nauči braniti. Pogotovo zato što je imao i zdravstvenih problema. S nepune tri godine gotovo je umro od šarlaha, a kao dijete bio je podložan raznim infekcijama gornjih dišnih putova, prebolio je žuticu i bio sklon ozljedama.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

Kada su se Joe i John sudarili biciklima, Joeu nije bilo ništa, a John je zaradio 28 šavova. Probavne smetnje počele su ga mučiti sa 17 pa je na prvoj godini fakulteta težio samo 67 kilograma. Imao je problema i s leđima, koja je nekoliko puta operirao, a poslije mu je dijagnosticirana i Addisonova bolest. Zbog toga je godinama uzimao tablete protiv bolova, tjeskobe, za spavanje, stimulanse, kao i testosteron da bi povećao mišićnu masu.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

No nije samo John imao tu nesreću. Sestra Rosemary patila je od mentalne bolesti, Kathleen je 1948. poginula u avionskoj nesreći, a tijekom Drugoga svjetskog rata poginuo je i Joe Jr. Otac je sve nade počeo polagati u Jacka kojega prije nije favorizirao zbog neposluha i lijenosti.

Nakon što je 1941. diplomirao na Harvardu, pridružio se američkoj mornarici, a kada je Amerika ušla u Drugi svjetski rat, premjestili su ga u odred torpednih brodova. Poslali su ga na južni Pacifik, gdje su 1943. njegov brod pogodili Japanci. Ubijena su dvojica članova posade, a preostala šestorica, uključujući i Jacka, popela su se na ostatke broda i nakon pet sati došli do obale. Zbog problema s leđima vratili su ga u SAD i dodijelili mu čin poručnika. Nakon operacije leđa 1945. radio je kao novinar, a onda se okrenuo politici.

'Mogu osjetiti tatine oči na svojim leđima', rekao je prijatelju dok se premišljao hoće li ući u politiku.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

Čak i kada je u siječnju 1961. postao predsjednik, oca je zvao najmanje jedanput na dan, a nikada se nije prestao natjecati s duhom poginulog brata. Političku karijeru počeo je u Massachusettsu, gdje je njegov otac imao brojne kontakte. Protivnici su ga prozivali zato što je bogat i katolik, govorili da je razmažen i zamjerali mu što glasove skuplja u siromašnim četvrtima. No nitko nije mogao osporiti njegovu energiju i entuzijazam. Umoran, iscrpljen i bolestan, svejedno je održavao govore, marširao u paradama, rukovao se i razgovarao s biračima.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
World History Archive / World history archive / Profimedia 

Trud je urodio plodom pa je 1947. ušao u kongres kao član Demokratske stranke. Godinu poslije, na putu u Englesku, razbolio se i dijagnosticirana mu je Addisonova bolest. Da ne bi umanjio šanse za politički uspon, jer je naciji trebao snažan i zdrav vođa, medijima je rečeno da je obolio od malarije. Popularnost je rasla i 1953. izabran je za senatora. Dvije godine prije, u proljeće 1951., na večeri koju je organizirao Charles Bartlett upoznao je novinarku Jacqueline Bouvier podrijetlom iz bogate njujorške obitelji.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Profimedia 

'Nagnuo sam se iznad biljke i zamolio je da iziđe sa mnom. Upoznao sam puno atraktivnih žena, ali samo sam se s jednom mogao oženiti. I oženio sam se', rekao je o Jackie koju je zaprosio 1953. godine.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Minneapolis Star Tribune / Zuma Press / Profimedia 

Vjenčali su se 12. rujna 1953. u Newportu ispred 800-tinjak gostiju. Kum je bio njegov brat Robert, a kuma njezina sestra Lee Bouvier Canfield s kojom je John navodno spavao dok je Jackie bila u bolnici rađajući Caroline. Upravo je Jackie velikim dijelom zaslužna za njegovu popularnost i ugled koji je uživao među sunarodnjacima. Smatrali su ih parom iz snova, izgledali su uistinu zaljubljeno, a njihove prve godine provedene u Bijeloj kući mnogi nazivaju godinama Camelota zato što je njihov život izgledao kao iz bajke.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia 

Ljudi su željeli biti kao Kennedyji i obožavali su Jackie. Tijekom službenog puta u Francusku sva je pozornost bila usmjerena na nju.

'Ja sam muškarac koji je pratio Jackie u Parizu. Uživao sam', našalio se.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Ronnie Paloger / Zuma Press / Profimedia 

Uvela je velike promjene u Bijelu kuću. Od zdanja nalik muzeju napravila je dom kojim su nakon mnogo godina ponovno trčkarala djeca. No Jacku to navodno nije bio prvi brak. Šuška se da je 1947. oženio bogatu Durie Malcolm, a zatim prijatelju Charlesu Spaldingu naredio da ukrade bračnu potvrdu i uništi je. Iako to nije dokazano, osobe bliske Kennedyjima i sam Spalding tvrde kako je to istina.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

No njegova prva ljubav navodno je bila Šveđanka Gunilla von Post. John je imao 36, a 15 godina mlađu ljepoticu upoznao je u ljeto 1953. na Francuskoj rivijeri. Plesali su cijelu noć i rastali se poljupcem. Stalno joj je slao pisma, a aferu su nastavili i nakon njegove ženidbe. U pismima koja joj je slao isticao je da se želi razvesti od Jackie i biti s njom.

'Čini se da ću potkraj kolovoza doći u Europu. Mislio sam unajmiti brod i ploviti Mediteranom dva tjedna. Ja i ti kao posada. Što misliš?', napisao joj je, a vezu su konzumirali 1955. u jednom dvorcu.

'Imala sam ga tjedan dana. Prekrasnih tjedan dana koje mi nitko ne može oduzeti', izjavila je.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

Nekoliko mjeseci poslije Kennedy joj je pisao posljednji put i rekao da su njegovi osjećaji prema njoj komplicirani. Isto tako, od javnosti su skrivane brojne druge afere, od kojih su najopasnije bile one s Marilyn Monroe, Ellen Rometsch, Mariellom Novotny i Judith Campbell. Jedna je navodno bila povezana s mafijaškim šefom, a ostale tri s komunistima. Tijekom rata Jack je bio u vezi s danskom novinarkom Inge Arvard, za koju se sumnjalo da je povezana s nacistima. Upozorili su ga da prekine tu aferu, a direktor FBI-a J. Edgar Hoover nikada nije uništio snimke na kojima JFK vodi ljubav s Arvad, što je rezultiralo njihovim velikim neprijateljstvom.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

Tijekom predsjedničke kampanje Kennedy je 1960. počeo vezu s Judith Exner Campbell, koju se povezivalo s moćnim mafijaškim šefom Samom Giancanom. Čak se vjeruje da je njihov susret dogovorila mafija kako bi stekla kontrolu nad potencijalnim budućim predsjednikom, a postoje i priče da ga je mafija postavila na taj moćan položaj. Judith je kratko bila u vezi s Frankom Sinatrom, a u veljači 1960. za pjevačevim je stolom u baru Sands u Las Vegasu upoznala Johna.

'Dok me slušao, izgledalo je kao da mu je svaki živac i svaki mišić usmjeren na ono što govorim. Kako sam otkrila, bio je najbolji sugovornik na svijetu', rekla je.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

Sljedeći dan Kennedy ju je pozvao na ručak na terasu Sinatrina apartmana. Razgovarali su tri sata i poslije ju je zvao svaki dan, govorio koliko mu nedostaje i ispitivao kada bi se mogli vidjeti. Naposljetku je pristala sastati se s njim u hotelu Plaza u New York, gdje su prvi put proveli noć zajedno. U travnju 1960., dok je Jackie bila na putu, John ju je pozvao na večeru u svoj dom u Georgetownu.

'Hodali smo sobama dok nismo došli do glavne spavaće sobe koja je bila na gornjem katu. Ondje su bila dva kreveta... Zagrlio me, sjeli smo na jedan od kreveta i počeli se ljubiti. Otišla sam se svući u kupaonicu, a kada sam se vratila u sobu, svjetla su bila prigušena i Jack je već bio u krevetu', prepričala je.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

Nažalost, nije bila zadovoljna njegovim ljubavnim umijećem.

'Jako brzo to obavi i odmah zaspi', požalila se.

Dva mjeseca poslije dogovorili su susret u hotelu u Los Angelesu, ali Kennedy je sa sobom poveo još jednu ženu i predložio seks u troje. Bijesno je odbila, ali nastavila se s njim viđati do proljeća 1962. godine. Godinu poslije mediji su umalo razotkrili Jacka spuštenih hlača. Mariella Novotny tvrdila je da je imala vezu s Johnom, a u isto je vrijeme spavala i sa sovjetskim atašeom koji se našao usred seksualnog i špijunskog skandala.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

Jedne su američke novine otkrile priču i objavile članak u kojem je, među ostalim, pisalo da je upleten i Jack. Robert Kennedy morao je intervenirati kako u javnost ne bi procurilo još detalja. On je navodno intervenirao i u slučaju Marilyn Monroe. U veljači 1962. glumac Peter Lawford i njegova supruga Pat pozvali su kolegicu u New York na večeru koja je održana u predsjednikovu čast. Jack je volio slavne osobe, a posebno lijepe plavokose glumice, premda nikada ne bi odbacio ni brinetu ili crvenokosu.

Večera je bila zakazana u 20 sati, a Marilyn je u 21 sat još sjedila ispred ogledala i šminkala se. Iako je gotovo uvijek kasnila, posebno je bila sretna što je ostavila predsjednika SAD-a da je čeka. Nakon više od sat vremena zakašnjenja stigla je na odredište.

'Predsjednik se okrenuo i mogli ste vidjeti da ga je odmah privukla. 'Napokon! Stigla si!', rekao je oduševljeno. 'Ovdje ima ljudi koji te žele upoznati', prepričala je susret glumica Arlene Dahl.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
TopFoto / Topfoto / Profimedia 

JFK ju je primio za ruku i otpratio do stola. Prije nego što je otišla, tražio je njezin telefonski broj. Nazvao ju je odmah idući dan i predložio da mu se pridruži u Palm Springsu. Ona se uistinu zagrijala za predsjednika, ali njemu je predstavljala samo još jedan trofej.

'Jack je s njom završio nakon Palm Springsa. Priznao mi je da joj je rekao: 'Nisi materijal za prvu damu'. Nakon toga vidio ju je još samo jednom, kad je neočekivano došla u Washington. Često ga je zvala. Željela ga je vidjeti. Svi su to znali', rekao je jedan tajni agent.

Jack je odbijao njezine pozive, a Jackie je znala sve.

'Naviknula se na Jackovu indiskreciju, ali ovo joj je smetalo. Prema onome što je čula i čitala, znala je da je Marilyn problematična žena. Nije bila toliko ljutita, koliko joj se sve gadilo', rekao je senator i Kennedyjev prijatelj George Smathers.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia 

Nekoliko mjeseci poslije Jackie je zaprijetila razvodom nakon što je u svibnju 1962. Marilyn zavodljivo pjesmom predsjedniku poželjela sretan rođendan.

'Jack je u to vrijeme bio gotov s Marilyn. Imao je drugu djevojku, Mary Meyer', rekao je Smathers.

I Mary Pinchot Meyer bila je dio elite i u godinu dana 30-ak puta posjetila je Bijelu kuću. Misteriozno je ubijena 1964., a dnevnik u kojem je opisana njihova afera završio je u rukama CIA-je.

'Ako joj je ova problem, s obzirom na to da je trpjela ostale, mogu i bez nje. Nema problema. Završimo s Marilyn prije nego što bude prekasno', navodno je rekao predsjednik.

'Nazvao sam poznanika, Marilynina prijatelja i rekao mu: 'Moraš joj staviti brnjicu na usta i spriječiti je da toliko priča što se događa s Jackom', prisjetio se George.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

Jack joj nikada nije rekao da je gotovo, nego je poslao Bobbyja da joj kaže kako više ne smije zvati Bijelu kuću. Marilyn je ubrzo pronađena mrtva u svome domu, a ni danas nije jasno je li se uistinu predozirala tabletama ili su Kennedyjevi kumovali njezinoj smrti. John je ljubovao i s glumicama Marlene Dietrich i Kim Novak. Marlene je jedno ljeto provela s njegovim ocem, a kada je godinama poslije kabaretom došla u Washington, pozvala je i predsjednika. Poziv nije mogao prihvatiti, ali ju je zamolio da ga posjeti u Bijeloj kući.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

'Nije bilo nikakve sumnje u to što planira. Ne mogu reći da me iznenadio. Ipak je on bio sin svog oca i željela sam provjeriti vodi li ljubav kao i on. Ne sjećam se točno što se dogodilo jer je sve završilo jako brzo. Sjećam se da sam rekla: 'Molim te, nemoj mi uništiti frizuru'. Poslije sam imala nastup. Mislim da je svršio brže od oca', prepričala je, a prije nego što je otišla, Jack ju je upitao je li istina da je spavala s njegovim ocem.

'Nakratko sam razmišljala što želi čuti. 'Ne, tvoj je otac pokušao, ali nisam pristala', rekla sam. 'Stara lisica, znao sam da laže', uzvratio mi je', rekla je.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
World History Archive / World history archive / Profimedia 

Zaveo je i Aliciju Purdom koja je 1951. tražila da joj plati pola milijuna dolara nakon što je zatrudnjela s njim, a on je pogazio obećanje da će je oženiti. I nije jedina s kojom nije koristio zaštitu.

'Kad je došao, prvo je spavao sa zaposlenicom svog PR-a Johna Dowda. Ušao sam u ured i zatekao ga kako se na stolu seksa s tom djevojkom. Ispričao sam se i izišao. Poslije je ona rekla mojoj ženi da još nije dobila mjesečnicu da bi potom doznala da je trudna. Rekao sam Jacku, na što je on samo uzvratio: 'Sranje!'. Nije ga bilo briga za tu djevojku. U tom je smislu bio jako sebičan', pisao je Nigel Hamilton.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
JFK Collection / Zuma Press / Profimedia 

Pet godina poslije u drugom je stanju ostala i Joan Lundberg kojoj je platio pobačaj. Joan je rekla da je Jack volio seks utroje, a bio je i voajer. Priča se i da je 90 minuta prije televizijske debate s Richardom Nixonom spavao s prostitutkom, a navodno je u Washingtonu imao i stan gdje se sastajao s mladim ženama. Članicama osoblja s kojima se zabavljao dodijeljena su tajna imena, a njihova je zadaća bila seksualno zadovoljiti predsjednika. Na njima je čak testirao droge i to bez njihova znanja! Čuvši da droga Poppers pojačava seksualni doživljaj, želio ju je probati. Njegov prijatelj, glumac Peter Lawford upozorio ga je da je ne uzima jer je preopasno pa je odlučio drogu uvaliti jednoj od djevojaka.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

Obojica su se zavalila u naslonjač i sa zanimanjem promatrala učinak droge. Nisu ni trepnuli kada je djevojka počela hiperventilirati. Zbog njegova zadovoljstva u Bijelu kuću često su dovođene prostitutke s kojima se zabavljao puno prije mandata. Navodno je potkraj ‘50-ih napravio dijete seksualnoj radnici Aliciji Darr Clark, koja ga je poslije pokušala ucijeniti. Ucjenama se služio i Jack. Mnogim je starletama prijetio da će im uništiti karijeru ako ne pristanu spavati s njim, a u Bijelu kuću dovozili bi mu ih agenti. Opsjednutost seksom i ženama i sam je jednom objasnio.

'Ako ne spavam sa ženom dulje od tri dana, spopadnu me snažne glavobolje', rekao je premijeru Haroldu MacMillanu tijekom sastanka na Bermudima 1961. godine.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia 

Da ga zanimaju jedino zabava i vlastito zadovoljstvo, bilo je najočitije 1956. godine. Nakon spontanog pobačaja 1955., Jackie je 1956. rodila mrtvu kćer, a Jack je tada bio na Mediteranu i zabavljao se sa ženama.

'Zašto bih se vraćao? Koje koristi od toga?', bila je njegova reakcija.

Jackie je u prvoj godini braka upoznala pravu narav svog supruga.

'Lutala je uokolo i izgledala kao da je preživjela pad aviona', rekao je njezin prijatelj.

'Znala je što se događa, ali je odlučila ignorirati suprugovu nevjeru', napisala je novinarka Bedell Smith.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Ronnie Paloger / Zuma Press / Profimedia 

Čak je smatrala da je nekvalitetan seksualni život, zbog čega je u početku krivila sebe, razlog njegovih afera. Nakon što joj je doktor dao nekoliko savjeta, pohvalila se da se stanje u bračnom krevetu popravilo, ali je John nije prestao varati. Razmišljala je i o razvodu, ali nagađa se kako joj je stari Joe ponudio milijun dolara da to ne napravi. Njemu Jackovo ponašanje nije bilo skandalozno jer je bio isti. Jackie se u potpunosti posvetila kćeri Caroline koju je rodila u studenome 1957. te sinu Johnu Jr. rođenom u studenome 1960. U kolovozu 1963. rodila je Patricka, no umro je nakon dva dana. Jacka je taj događaj ipak potresao pa se klonio žena, ali to nije dugo potrajao. Nekoliko mjeseci poslije, 22. studenoga 1963. Kennedy je ubijen u Dallasu.

'Tijekom vožnje do bolnice stalno sam mu govorila: 'Jack, volim te, čuješ li me?!'. Držala sam mu tjeme kako mu mozak ne bi iscurio...', rekla je Jackie nekoliko tjedana nakon njegove smrti.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy bili su u braku
Library of Congress / Everett / Profimedia 

Nakon desetomjesečne istrage zaključeno je da je predsjednika ubio Lee Harvey Oswald kojeg je, prije nego što je stigao na sud, ubio Jack Ruby. Poslije su se pojavile razne teorije zavjere. HSCA, odbor koji je osnovala vlada da istraži Kennedyjevo ubojstvo, smatra da je istraga koju su proveli Warenova komisija i FBI manjkava. Iako se slažu da su mu presudili Oswaldovi hici, zaključili su kako su ispaljena najmanje četiri hica te da postoji velika vjerojatnost da su se u gomili nalazile dvije naoružane osobe koje su ciljale predsjednika.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
World History Archive / World history archive / Profimedia 

Posljednjih godina glasna je teorija da je kobni metak slučajno ispalio tajni agent dok je trčao iza automobila. Među mogućim naručiteljima ubojstva spominjali su se kubanski predsjednik Fidel Castro, zamjenik predsjednika Lyndon B. Johnson, mafija, FBI, CIA, istočni blok... Teorijama su u prilog išle i tajanstvene smrti osoba koje su na neki način bile povezane s tim tragičnim događajem. No ima i onih koji smatraju da se nitko od njih ne bi trudio organizirati ubojstvo, i to još izdaleka, kada su ga mogli ubiti bilo kad, čak i izvan države, što bi dodatno otežalo istragu.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Franz Votava / brandstaetter images / Profimedia 

Kamo god je išao pratile su ga prostitutke čija imena nisu zapisivana, nitko ih nije pretraživao i mogle su donijeti što god su htjele. Kada bi otišle, tajna služba nije smjela ući u njegovu sobu da bi provjerila je li živ. Morali su čekati iduće jutro da vide hoće li izići. Kako je Jack od suradnika i prijatelja neprestano tražio da mu ubrizgaju lijekove, moglo se dogoditi da netko zamijeni bočice i podmetne otrov.

'Imate uistinu povlašten zadatak u tajnoj službe da čuvate predsjednika, ali sjedite pred vratima ili pred dizalom jer je on unutra s dvije prostitutke. Vaši susjedi i bližnji misle da svaki put riskirate život, a vi zapravo pazite da ga nitko ne ometa dok je on pod tušem s dvije djevojke', otkrio je pripadnik tajne službe Larry Newman.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Unatoč svemu što joj je priuštio, dok je Lyndon Johnson nekoliko sati nakon atentata polagao predsjedničku zakletvu, pokraj njega je u krvavom ružičastom kostimu stajala Jackie. Nije se željela preodjenuti, samo je požalila što je oprala krv s lica i ruku jer je željela da svi vide što se dogodilo. Neposredno nakon ubojstva, Jackie je dala intervju i tada je prvi put spomenula Camelot, dvor kralja Artura koji je poslije postao sinonim njihova života u Bijeloj kući.

'Kad je bilo hladno, ustala bih iz kreveta i pustila mu pjesmu ‘Camelot’ koju je volio. Camelot, ne zaboravi da je postojalo mjesto jednog sjajnog trenutka', rekla je.