Jedan od najpoznatijih predsjednika SAD-a, John F. Kennedy, podrijetlom je bio iz velike, bogate i utjecajne irske katoličke obitelji koja je imala jako uporište u politici.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

Djetinjstvo Johna F. Kennedyja

Rođen je 29. svibnja 1917. u Brooklineu, u Massachusettsu, kao drugo od devetero djece Josepha Kennedyja i Rose Fitzgerald. Uz njega su imali Josepha P. Jr. (Joea), Rosemary, Kathleen, Eunice, Patriciju, Roberta (Bobbyja) i Edwarda (Teddyja). Njihovo djetinjstvo, ali i ostatak života, obilježio je otac, ambiciozan čovjek koji je postigao uspjeh u poduzetništvu i politici.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

Unatoč obvezama, uvijek je bio prisutan u životu svoje djece. Učio ih je da budu ambiciozni i poticao da za večerom razgovaraju o politici. Učio ih je da se nikada ne zadovolje drugim mjestom. Morali su se međusobno natjecati, ali kada bi nastao sukob s nekim izvan njihova klana, očekivao je da se ujedine.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

Joeov posao sve se više širio i obitelj se preselila u New York, gdje su dva najstarija sina upisana u srednju školu za bogatašku djecu Choate. Joe Jr. bio je popularni sportaš, a John uvijek u njegovoj sjeni. Imao je osrednje ocjene, bio neposlušan, sukobljavao se sa školskim autoritetima, ali imao je dar sklapanja prijateljstava.

'Kada bi se nasmijao, mogao je šarmirati i ptice na grani', prisjetio se tadašnji ravnatelj škole.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia 

I John se bavio sportom. Igrao je tenis, košarku, nogomet i golf. Volio je i čitati, ali trudio se samo oko predmeta koji su ga zanimali - povijesti i engleskog.

'Budući da imam puno iskustva u procjeni ljudi, definitivno znam da ti imaš sve potrebne kvalitete i da ćeš daleko dogurati... Ne očekujem previše i neću biti razočaran ako se naposljetku pokaže da nisi genij, ali uvjeren sam da možeš biti vrijedan građanin', napisao mu je otac u pismu.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Rrauction/Exclusivepix Media / Zuma Press / Profimedia 

Budući da je Joe bio svega dvije godine stariji od Jacka, nije bilo neobično da se dječaci bore za vodeći položaj u obitelji. Ponekad su se toliko tukli da su mlađa djeca bježala na kat i skrivala se, a otac je branio da se itko umiješa. Želio je da se slabiji Jack sam nauči braniti. Pogotovo zato što je imao i zdravstvenih problema. S nepune tri godine gotovo je umro od šarlaha, a kao dijete bio je podložan raznim infekcijama gornjih dišnih putova, prebolio je žuticu i bio sklon ozljedama.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
Profimedia 

Kada su se Joe i John sudarili biciklima, Joeu nije bilo ništa, a John je zaradio 28 šavova. Probavne smetnje počele su ga mučiti sa 17 pa je na prvoj godini fakulteta težio samo 67 kilograma. Imao je problema i s leđima, koja je nekoliko puta operirao, a poslije mu je dijagnosticirana i Addisonova bolest. Zbog toga je godinama uzimao tablete protiv bolova, tjeskobe, za spavanje, stimulanse, kao i testosteron da bi povećao mišićnu masu.

John F. Kennedy bio je američki predsjednik
TopFoto / Topfoto / Profimedia 

John F. Kennedy bio je u braku sa suprugom Jacqueline, koja je ostala uz njega sve do njegove smrti 1963. godine.