Kada je kralj Charles III (75) preuzeo tron, odmah se nametnulo pitanje, s obzirom na njegove godine, što će se dogoditi u slučaju njegove smrti. Kao što je smrt njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II., bila predviđena planom za izvanredne situacije poznatim kao ‘Operacija Londonski most’, tako i postoje protokoli u slučaju kraljeve smrti – ‘Operacija Most Menai’.

Kralj Charles III i kraljica Elizabeta II bili su jako povezani
TIM ROOKE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA 

Točni detalji operacije su naravno tajna, ali će vjerojatno imati sličan obrazac kao Londonski most, počevši od obavještavanja britanske vlade i lidera Commonwealtha, a zastave širom države bit će spuštene na pola koplja.

Kralj Charles III. ima dvojicu sinova, Williama i Harryja
Jane Barlow/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Očekuje se da će sahrana za kralja Charlesa početi odmah nakon objave vijesti o njegovoj smrti, a nakon perioda nacionalne žalosti, on će biti položen u Memorijalnu kapelica Georgea VI. u Windsoru.

Kralj Charles III. ima dvojicu sinova, Williama i Harryja
Ash Knotek / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Što će biti s Camillom ako Charles umre prije nje?

U slučaju kraljeve smrti, vjeruje se da će njegova suprugaCamilla zadržati svoju službenu titulu kraljice supruge.

Kraljica Camilla je supruga kralja Charlesa III.
UPI / UPI / Profimedia 

Međutim, neće biti kraljica regent (šef države), već će nastaviti obavljati svoju dužnost prema novom šefu države, jer nije imenovana u kraljevskoj liniji nasljedstva.

Kralj Charles III. i Camilla Parker Bowles u braku su od 2005.
Doug Peters / PA Images / Profimedia 

Princ William trenutačno je prvi u redu za prijestolje, stoga će on postati kralj kad njegov otac umre. Nakon Williama, linija nasljedstava ide preko njegove djece – princa Georgea, princeze Charlotte i princa Louisa

Kralj Charles III. i njegovi sinovi, princ William i princ Harry
Zak Hussein / Splash / Profimedia 

Mlađi sin kralja Charlesa, princ Harry, tek je u redu za tron nakon djece svog brata, a nakon njega slijede njegova djeca – princ Archie i princeza Lilibet.